2008.12.31.
Szilveszter
Boldog Új Évet Kíván az Alba Regia Hadijáték Klub tagsága minden kedves látogatónknak.


Bogesz
2008.12.24.
Karácsony
Áldott, békés Karácsonyi Ünnepeket kíván az Alba Regia Hadijáték Klub tagsága minden kedves látogatónknak.

Ezen a napon a szeretteiddel foglalkozz, ne a hobbiddal!

Bogesz
2008.12.23.
Cikk a figuraalapok díszítéséről
Figuraalap. A "saját figura alapok késztése" cikk folytatása, sok képpel, és ötlettel, valamint példákkal. Remélem sokaknak hasznára válik.

Bogesz
2008.12.21.
Cikk a figuraalapok készítéséről
Figuraalap. Első WHFB bevásárlásomat egy fél Skull Pass doboz megvásárlásával kezdtem (a goblin felével), és a srác aki küldte, kicsit kevesebb figura alapot (base-t) küldött. Sokat gondolkoztam, hogy hogyan pótoljam a hiányt és végül erre a megoldásra jutottam. Remélem sokan használni tudják a cikkben olvasható tanácsokat.

Bogesz
2008.12.18.
A 43M Lehel története
43M Lehel Ma a 43M Lehel sebesüétszálltó páncélos került terítékre, melyből mindössze csak a prototpus épült meg, így sajnos wargame-hez nem nagyon használható. Ha valakinek valami észrevétele van, vagy javaslata, vagy kiegésztése esetleg helyesbítése, akkor írjon bátran.

Bogesz
2008.12.09.
A Levente II története
Levente II Ma a Levente iskola-repülőgépről készült cikket töltöttem fel. (Zárójelben jegyzem meg, hogy a nagyobbik fiamat Botondnak a kisebbet pedig Leventének hívják.) Ha valakinek valami észrevétele van, vagy javaslata, vagy kiegésztése esetleg helyesbítése, akkor írjon bátran.

Bogesz
2008.12.08.
Gyermekáldás
Szaka klubtagunknak megszületett kislánya, Enikő. Ezúton is gratulálunk és jó egészséget kívánunk neki és az egész családjának.

Bogesz
2008.12.07.
A 42M Zrínyi II története
42M Zrínyi Ma újra a magyar harcjárműgyártás egyik igen jellemző darabja kerül bemutatásra, a 43M Zrínyi rohamtarack. WW2 wargame-et magyar csapatokkal játszóknak ez a jármű elengedhetetlen a gyalogos csapatok támogatására. Ha valakinek valami észrevétele van, vagy javaslata, vagy kiegésztése esetleg helyesbítése, akkor írjon bátran.

Bogesz
2008.12.06.
A Kliment Vorosilov 2 históriája
Zsákmányolt KV-2 Az Alba Regia Hadijáték Klubhoz is ellátogatott a Mikulás és ezúttal a KV-2-es szovjet nehézharckocsi történetét tárja a kedves olvasó elé. Itt érdemes megjegyeznem, hogy a cikkek bár publikálva vannak, korántsem teljesek. Birtokomban vannak olyan információk, és anyagok, amikkel a KV-2 történetét ki tudom egészteni, de idő hiányában ezzel még várnom kell. De addig is itt egy viszonylag sok információt tartalmazó leírás. Ha valakinek valami észrevétele van, vagy javaslata, vagy kiegésztése esetleg helyesbítése, akkor írjon bátran.

Bogesz
2008.11.31.
Újabb haditechnikai cikk
38M Botond Ismét egy régi cikkem, mely szintén eddig sehol sem jelent meg még. Ez a jármű a magyar járműgyártás csúcsát jelentette, sőt a német hadsereg is elismerően szólt a jármű teljesítményéről. Ez a jármű pedig a 38M/42M Botond terepjáró rajkocsi, mely számos felépítményváltozattal épült és még ma is fellelhető egy példánya, melyet volt szerencsém egyszer nekem is lefotózni Székesfehérváron egy "múzeum-katonavonaton". Ha valakinek valami észrevétele van, vagy javaslata, vagy kiegésztése esetleg helyesbítése, akkor írjon bátran.

Bogesz
2008.11.30.
A festési technikákkal foglalkozó cikk újabb része
Ezúttal Sztyopa a szárazecsetelési technikát taglalja egy rövidke leírásban. Az igazság az, hogy már egy ideje nálam volt az anyag, de szolgáltató váltás, és idő hiányában csak most tudtam feltölteni.

Bogesz
2008.11.25.
Újabb cikk
StuG III A Feltöltöttem egy régebbi cikkemet, ami eddig sehol sem jelent meg és ha jól tudom ilyen részletesen magyar nyelven sehol sem lelhető fel összefoglaló a 2. VH igen sikeres önjáró lövegéről, a StuG III-ról. Ha valakinek valami észrevétele van, vagy javaslata, vagy kiegésztése, helyesbítése, akkor írjon bátran.

Bogesz
2008.11.21.
A festési technikákkal foglalkozó cikk újabb része
Végre van egy kis szabadidő (nem sok, de arra éppen elég, hogy a cikk 3. részét feltöltsem). Remélem Sztyopa mihamarabb küldi a cikk folytatását és valamikor a jövő héten én is tudom folytatni a feltöltéseket a CIKKEK menüpont alá.

Bogesz
2008.11.18.
A festési technikákkal foglalkozó cikk folytatódik
Sztyopa irományának újabb részét töltöttem fel ezúttal magyarázó képekkel. A héten jön a következő rész is majd, bár lehet, hogy szabadidő hiányában a következő hétre csúszik a dolog. Remélem lesz akinek hasznára válik ez a cikk is.

Bogesz
2008.11.17.
Új menüpont: CIKKEK
Sztyopa barátom írt egy cikket a festésről, melyet tagolva feltöltök a lapra. Mivel a szabadidőm kevés, ezért szépen lassan, de annál biztosabban felkerül majd az egész iromány, habár jelenleg csak az első rész, a bevezető és a festési kellékeket összefoglaló rész került fel. Remélem lesz, akinek hasznára válik ez a cikksorozat, bevallom én is tanultam belőle. Észrevételekkel kapcsolatban írjatok bátran.

Bogesz
2008.11.14.
Mégújabb ork-törpe összecsapás (1000 pont)
Ezt a csatát is 7-én játszottuk le Szakával, méghozzá az előző előtt.
Ez egy általánosan összeállított ork sereg volt egy (milyen meglepő) lövős törpe sereg ellen. A csatát Szaka meséli el nekünk (dőlt betűkkel én kommentálom). Egyébként hibázni itt is sokat hibáztam, de hát ebből tanul az ember.

Bogesz
2008.11.11.
Újabb ork-törpe összecsapás (1000 pont)
Ezt a csatát 7-én játszottuk le Szakával, egy másikkal együtt, melynek leírása később következik majd.
Alapgondolatom az ork csapat összeállításánál az volt, hogy egy gyors sereggel megpróbálok mielőbb az ellenféllel közelharcba keveredni, és így elkerülni a törpe puskák gyilkos tüzét. Hát nem sikerült. Jó sok taktikai hibát vétettem, pl. a póklovasokkal, az éjgoblinokkal és a harci szekérrel is, így megérdemelten kaptam ki ismét. Hozzá teszem a terep kicsit jobban kedvezhetett volna nekem, de hát ez van.

Bogesz
2008.11.10.
Félreértés (1000 pont)
Íme a már régebben beígért törpe-törpe összecsapás, melynek a Félreértés címet adták a játékban résztvevők.
Ezt a történetet most Sztyopa tollából (klaviatúrájából) olvashatjátok, kedves kis kerettörténettel... Jó szórakozást hozzá.

Bogesz
2008.11.06.
Ork - törpe összecsapás (1200 pont)
Van még kis időm, így feltöltöm az egyik csatát. Az összefoglalót Szaka írta, a képeket szintén ő készítette.
Jó régen játszottuk már, ez volt a 3. csatánk, azóta sok kérdés letisztult a szabályokkal kapcsolatban (is).

Bogesz
2008.11.06.
Utolsó FFZ-s csataleírások
Feltöltöttem végül a maradék FFZ-s csatákat is. Holnap valószínűleg nem lesz időm tölteni (ahogy tegnap sem volt, pedig lenne mit, annál is inkább, hiszen holnap egy 1000 pontos ork-törpe összecsapást játszunk Szakával).
De addig is van még egy feltöltetlen ork-törpe és egy törpe-törpe csata. Idővel minden közzé lesz téve...

Bogesz
2008.11.04.
Újabb FFZ-s csataleírások
Felkerült végre az összes FFZ-s csatám és Szaka első csatája is. Talán később több kép is lesz majd. (Ha esetleg valaki késztett ezekről a csatákról képet, legyen olyan kedves és küldje el nekem. Köszönöm.) Ha Szaka elkészíti a maradék két csata leírását, akkor azokat is felrakom majd.

Bogesz
2008.11.04.
RF szabálykönyv
Ma töltöttem fel némi letölteni valót. Az Alba Regia Hadijáték Klub által használt és módostott Rapid Fire szabálykönyv és a hozzá tartozó német egységek összefoglaló táblázata. Persze ez így még nehezen használható, hiszen az egyéb országok egységei nélkül nincs ki ellen harcolni... De amint időm engedi összeállítom és feltöltöm a többi sereglistát is.

Bogesz
2008.11.03.
X. FFZ csataleírás
Végre összehoztam az első csataleírást a X. Free Fire Zone versenyéről. Ez a már említett Doki vs. Bogesz összecsapás, azaz az első versenyem első csatája, és ami végül is a 17-3-as győzelmemmel zárult. Sajnos nem tudtuk végig lejátsztani, mert lejárt az erre szánt idő, de így is nagyon tanulságos volt számomra és rendkívűl élvezetes is.

Bogesz
2008.11.02.
Maratoni bemutató játék
A csata helyszíne. Ez egy rendhagyó csata volt több szempontból is: egyrészt a SAS Wargame klubbal közösen adtuk elő, másrészt bemutató játék volt, harmadrészt nem illeszkedik a kampányunkba, bár keleti frontos volt. A csatát a 2008. szeptember 7-én megrendezett Albatrosz Repülőnapon mutattuk be számos érdeklődő előtt. A csata a kurszki ütközet északi részén elterülő Ponyri városka környékén zajlott. A térképre kattintva az is kiderül, hogy hol.

Az ütközet maratonira sikerült, mert több, mint 7 órán keresztül játszottuk, az amúgy teljes mértékben valós csatát.

Bogesz
2008.11.02.
Partizánok
A csata helyszíne. Ma is egy újabb csataleírás feltöltésével keltem, valamint a linkek közé beraktam az Inkvizítort is.
A partizánok (Szaka) Antonovka közelében ütöttek rajta a Wehrmacht vasúton szálltott zászlóaljára (Bogesz). 2008 júniusában játszottuk le ezt az összecsapást. A térképre kattintva az is kiderül, hogy hol.

Ez egy teljes egészében fiktív scenario volt, átvezetőnek szántuk későbbi, keletebbre található helyszínek között. Valamint a dátummal is ugrani akartunk nagyobbat. A csatát egyébként viszonylag gyorsan, kevesebb, mint egy óra alatt játszottuk le.

Bogesz
2008.11.01.
A Rovnoi ellentámadás
A csata helyszíne. Szerencsére időm engedi, így sorban tudom feltölteni a csatákat. Persze egyelőre csak a WW2-eseket, ezekből úgy is több van. A csata ezennel Rovno városának északi peremén zajlott, szintén Szaka és én játszottunk, 2008 májusának idusán (vagy a körül). Kicsit növeltünk a támadó/védő erő arányokon, így az egész reálisnak tűnő támadó erő = 1,5 x védő erő képlet szerint játszottunk (a valóságban 3-szoros túlerő alatt nem nagyon indítanak támadást). A lent látható térképre kattintva megtekinthető, hogy hol is zajlott le ez az ütközet.

Na ez a scenario teljesen valós volt. Ugyanis a Rovnoi ellentámadás valóban megtörtént és többé-kevésbé hasonlóan zajlott le (a friccek futásával végződött).

Bogesz
2008.11.01.
Horodoki ütközet, avagy a 2. scenario
A csata helyszíne. Itt egy újabb WW2-es csataleírás. Az előző scenario továbbgondolása, szintén Szaka és én játszottuk le valamikor 2008 elején. A szabályainkon módostottunk, és itt vezettük be előszőr, hogy a támadó erőfölényben legyen mindenképpen a védővel szemben. A csata Horodok falu bevételéről szólt (német részről természetesen).
A felállás ugyanaz: a szovjet erőket Szaka, míg a Wehrmacht katonákat én irányítottam. A lent látható térképre kattintva megtekinthető, hogy hol is zajlott le ez az ütközet.

A scenario fiktívitását valamelyest csökkentettük, miáltal a szakirodalomban jobban elmélyültünk és utánanéztünk, hogy mikor hol voltak összecsapások.

Bogesz
2008.11.01.
Első csataleírás
A csata helyszíne. Ma végre felkerült az első csataleírás. A csatáról annyit kell tudni, hogy Szaka és én játszottuk le kb. 1 éve. Ez volt az első csatánk a Rapid Fire általunk átalakított szabályai szerint. Egy hosszabb keleti frontos kampány első csatája ez Volosky falu közelében.
A szovjet erőket Szaka, míg a Wehrmacht katonákat én irányítottam. A lent látható térképre kattintva megtekinthető, hogy hol is zajlott le ez az ütközet.

A scenario félig fiktív: annyi valós, hogy abban az időben arrafelé valóban voltak német és szovjet alakulatok.

Bogesz
2008.10.25.
10. Free Fire Zone, Tata
Doki és Bogesz csatájaSzaka és én részt vettünk a 10. FFZ Fantasy versenyén. Ez volt életünk első Warhammer versenye. Szaka törpe én pedig ork és goblin sereggel álltam a megmérettetés elé.
Sajnos nem sok új sereggel sikerült megismerkednünk. Szaka egy ork (El Endro), egy törpe (Niki) és végül egy káosz (Aidor) sereggel került össze, míg én először ork (Doki), majd káosz (Aidor) és végül újra egy ork (El Endro) sereggel mérkőztem meg. Ráadásúl a káosz és az egyik ork sereg mindkettőnknél ugyanaz volt.
Aidor és Bogesz csatája A terep elég nyílt volt majdnem mindegyik asztalon, így ez a lövős seregeknek kedvezett. Szaka mindhárom összecsapást megnyerte, összesen 57 (20; 17 és 20) pontot gyűjtve, ezzel megnyerte a versenyt. Én az első csatámat nyertem csak meg (17 pont), a másodikban nem szereztem pontot, míg a harmadikban is csak 3 pontot szereztem. Bár utólag kiderült, hogy rosszúl számoltuk itt össze a pontokat, de megnyerni nem tudtam volna, maximum nem 3, hanem 7 pontot gyűjtök. Így 20 ponttal kb. a 17. helyezést értem el.
Szaka által elnyert trófea
A versenyen nagyon jól éreztük magunkat, bár kicsit csalódtunk, hogy a 24 versenyzőből rajtunk kívűl nem sok játékosnak voltak nemhogy kifestve, de még csak alapozva sem a figurái. Mindent összevetve rengeteg tapasztalattal és élménnyel gazdagodva tértünk haza.

Bogesz
2008.10.16.
Elindult az oldal
Örömmel tudatom minden kedves látogatóval, hogy végre elindult az Alba Regia Hadijáték Klub weboldala. Jelenleg és még biztosan jó darabig fejlesztés alatt fog állni, ugyanis időm nagyon kevés jut csak arra, hogy mindent feltöltsek. Így hát türelem, és idővel minden fel fog kerülni. Várhatóak sereg bemutatások, csataleírások és sok egyéb WW2-es hadijátékkal és Warhammer Fantasy Battles játékkal kapcsolatos infók. És persze elvétve előfordulhat némi BloodBowl is.

Bogesz