Scenario leírása
Csata leírásaOrk - törpe összecsapás

1000 pont

Bogesz vs. Szaka

Ismét sor került egy törpe-ork összecsapásra köztem és Bogesz közt. Két dolog miatt volt érdekes ez az ütközet. Az első, hogy végre kipróbálhattuk az új műfű szőnyeget csata közben, a másik hogy Bogesz beharangozta a verhetetlen kombóját a törpék ellen, amivel 4 kör alatt lemészárol. Kíváncsian vártam. (Nem is ígértem 4 kört ... de mészárlást valóban ... hát megkaptam. - Bogesz)

A törpék a következő felállással jöttek:
Thán (generális, kétkezes balta, gromril páncél, gromril rúna, oltalom rúna)
Thán (rúnakalapács, repülő rúna, hasítás rúna, gromril páncél, kő rúna, pajzs)
Mennydörgő (10 fő, puska, kézifegyver, könnyű páncél, pajzs)
Mennydörgő (10 fő, puska, kézifegyer, könnyű páncél)
Vasgyúró (13 fő, veterán, zászlós, Grungi mester rúnája, kézifegyver, gromril páncél, pajzs)
Nyílvető (összezúzó rúna, mérnök)
Gyrokopter

Az orkok serege:
Ork nagyfőnök (generális, Martlog legjobb hasítója, Nibbla gyűrűje, Elbájolt pajzs, könnyű páncél)
Ork nagyfőnök (seregzászlós, Gork Waaagh! Zászlója, könnyű páncél)
Ork sámán (2. szintű, Badumm botja)
Ork nagyfiuk (28 fő, bajnok, zenész, zászlós, Nogg mészárolós zászlója, könnyű páncél, 2xnyúvasztó)
Éjgoblinok (20 fő, zenész, zászlós, kézifegyver, könnyű íj)
Éjgoblinok (20 fő, zenész, zászlós, kézifegyver, könnyű íj)
Éjgoblin squiglovasok (5 fő)
Goblin nyílvető

Felállás:
A terep elhelyezésnél sikerült kidobni egy tavat, egy dombot, egy sziklás járhatatlan terepet, és egy erdőt. Miután berendeztük a terepet Bogesz választott oldalt (megjegyezném, hogy szerintem rosszul), így a nyíltabb térfélen maradtam, ami igencsak kedvez a törpe seregeknek. A kezdeményezést én nyertem, de mivel volt még pár korty söre a seregnek, ezért átengedtem, amíg elfogy. (Én még mindíg tartom magam ahhoz, hogy jól választottam. Ha ugyanis a másik oldalt választom a törpék könnyedén kiahsználhatták volna a domb által nyújtott előnyöket és azt, hogy gyakorlatilag a dombot is csak egy helyről lehet megközelíteni, ugyanis szemből egy tó volt. - Bogesz)

1. kör:
Senki nem lázong, mindkét gobbó egység elindul az erdő, és a sziklás terep közti részen, de úgy egymásba gabajodnak, hogy eltakarják a chukka lővonalát. A hopperek beugrálnak az erdőbe, míg a nagy ork kocka a job szélen megindul a szemben álló thundererek felé. A sámán próbál varázsolni, de 4 kockával simán semlegesítem. (Megjegyezném törpék ellen tök felesleges az 1 db sámán.) (Ebben teljesen egyetértek... - Bogesz)
Az ironbreakerek a 2 thánnal alakzatot rendeznek, hogy átcsoportosulva a jobb szárnyra megküzdjenek majd az orkokkal. A giro berepül a gobbók, és az orkok közé, és tüzet nyit az orkokra, a szemben lévő thundererekkel együtt.(4-5 veszteség). A másik thunderer osztag, és a nyílágyú az elől lévő gobbó regimentet lövi (6 veszteség).

2. kör:
Senki nem lázong, a sebesült gobbók tovább masíroznak előre, míg a másik csapat bemegy az erdőbe. Az ork kocka tovább sétál a thundererek felé, mivel menetelni nem tud már a giro miatt. A mozgásuk végén kilógnak a sziklarakás mögül, így gyönyörűen az oldalukat mutatva a törpe nyílágyúnak. A chukka lő a giro-ra, de sebet nem okoz, ellenbe a gaz ork sámán a Nibbla gyűrűjével 1 sebet leoszt neki. A hopperek elindulnak oldarra a giro felé, de szerencsére nem érik be. (Nagy taktikai hiba volt, mivel 2 kört elvesztegetett ezzel az ütőképes kompániával.)
Az ironbreakerek tovább mozognak a jobb szárnyra (mint pár perc múlva kiderült teljesen feleslegesen). A giro berepül az ork kocka másik oldalára, és lő. Ezt a kockát lövi még a nyílágyú oldalról, és a thunderer csapat. Az eredmény nagyon sok ork halott, elrontott pánik teszt, és egy szétkenődőtt ork kocka a sziklafalon. A maradék thunderer osztag lövi a gobbókat (5 túlélő), akik látva ork testvéreik példáját szintén elfutnak, pánikot okozva a másik gobbó csapatnak is. Igazából itt már eldőlt a csata, de Bogesz bátran kitartott.

3. kör:
Bogesz az 5 fős gobbó kompániát megállítja, de a másik gobbó kocka jónak látja, ha nem küzd tovább, és lemenekülnek a pályáról. (Hát igen: az 5 fős egységet gond nélkül sikerül megálltani, de az ork kockát 3 hőssel, vagy a 20 fős goblin osztagot nem... - Bogesz) Hopperek ugrálnak vissza az erdőbe, a chukka meg megint lövi a koptert, 1 sebet okozva neki.
A giro berohamozta a chukkát, 1 sebet okozva neki, de kitartottak a kezelők. Az ironbreaker csapatom, mivel ellenfél nélkül maradt a jobb oldalon, visszafordult középre. A puskások is mozgolódtak egy kicsit, mivel nem volt célpontjuk.

4. kör:
Az 5 gobbó berohamozza a girót, de az kitart, miközben kinyír még 1-et a chukka kezelői közül. A hopperek megindulnak a bolt thrower felé, és kb 1"-el megállnak előtte. Marha nagy mázlijuk volt, mert így kikerültek a középső puskásaim látószögéből.
A középső thundererekkel alakzatot váltok, hogy szemben legyek a hopperekkel, míg az ironbreakerek tovább masíroznak feléjük. A bolt thrower tüzet nyit rájuk, és sikerül egy 1-est dobnom. A kézitusában egy brunyó gobbó dupla 6-os dobással leszedi az utolsó sebét szegény giromnak, így ő a csata első hősi halottja.

5. kör:
A hopperek berohanják a bolt throwert, és le is vágnak vagy 2 kezelőt. (Itt nagyon bántam, hogy a mérnököt pisztolyok nélkül hoztam, de hát ez a nagy spórolás átka, ha az ember egy 60 pontos kalapáccsal akarja elkápráztatni az ellenfelét.)
Az ironbreakerek tovább közelednek a hopperek felé. Kézitusában elhullik a nyílvető maradék legénysége is.

6. kör:
A hopperek rohamot jelentenek be a puskásaim ellen, ami nagy hiba, de rendszeres. Természetesen a sortűz lepucolja őket a tábláról mielőtt a közelbe érnek. (Hatalmas hiba volt. És elkövettem a következp csatámban is ... de többet nem fogom ... - Bogesz)
Az ironbreakerek tovább masírozva elfoglalnak egy térnegyedet, ha már másra nem voltak jók.

Hát kb így történt az összecsapás, ami a "legyőzhetetlen ork kombót" mészárszékbe folytotta a szép új műfű szőnyegen. (Azóta már van egy jobb kombóm, legközelebb ezzel állok ki... - Bogesz) Az okokat külön nem akarom részletezni, hiszen benne vannak a leírásban, de a rengeteg taktikai hiba nem hozhatott sikert a ződeknek.
Az én seregemben a leghasználhatatlanabb egység ebben a csatában az ironbreakerek voltak. A két agyonrúnázott hőssel sétáltak egy kört, és kész. A 60 pontos S5-ös dobókalapács az autohittel elő sem került, pedig ez volt a fő meglepetés, amit Bogesz barátomnak szántam. Jobb lett volna helyette még egy bolt thrower, de majd legközelebb… (Amúgy a műfű szőnyeg tényleg nagyon tuti. 5400 Ft az 1 m x 3 m-es darab és ha kicsomagolod, kihullik belőle két zacskó statikus műfű... - Bogesz)

Vissza a lap tetejére