A figura alap (base) díszítése

Ebben a cikkben azt mutatom be, hogy én hogyan szoktam elkészíteni a figuráim alapjait. Eddig csak és kizárólag füves/földes base-t készítettem, tehát havassal még nem próbálkoztam, de előbb-utóbb arra is sor kerül. Akkor majd leírom a tapasztalataimat.
Az előző cikkben láthattuk, hogyan készül el egy saját alap tetszőleges méretre. Most lássuk, hogyan lehet azt viszonylag élethűvé varázsolni.


A Folyamat:

Első lépés:
Fedő festés. A base tetejét fessük le valamilyen barna színnel. Én erre a célra MULTI ACRYLIC PAINT-et használok. Nem azért, mert ez a legjobb, hanem mert ez semmi másra sem használható. Alig-alig fed, így figura festésre nem szeretem használni, és mivel jó nagy kiszerelésben sikerült megvenni, hát base-k festésére használom, majd csak elfogy előbb-utóbb.
Természetesen akármilyen nekünk tetsző színt fel lehet vinni, ez a szín kicsit árnyalni fogja a rá kerülő homokot.

Második lépés:
Oldal festés. Most a bedöntött oldalak festése következik. Elvileg mindegy milyen színre, én az orkjaimnak a Humbrol 5037 zöld matt akrilját használom. Ebből is nagyobb mennyiség áll rendelkezésemre, és a rikító szine miatt nem nagyon használom másra.
Fontos, hogy a seregünkben a talpak festve legyenek és én az egész sereget egy színnel festem, így nagyon egységes képet tud mutatni. Más seregekhez más színt választottam volna. Törpéhez valószínűleg szürkét, vagy barnát, birodalomhoz, meg kéket. De ez mindenkinek a saját ízlése szerint történjen.

Harmadik lépés:
Figura felragasztva. Ragasszuk fel a figurát az alapra. Ha fém figuráról van szó, mint ez a vadork is, akkor a vezető-tájoló részt tüntessük el. Erre jó csípőfogó+reszelő kombinációja, mivel a fehérfémet viszonylag könnyű megmunkálni.
Amennyiben nem érezzük elég stabilnak a figura felragasztását, mert mondjuk kicsi a talpa (tipikus ugró squig betegség), akkor jöhet a csapolás. Ebben az esetben a figura talpába (vagy amilye a földhöz ér) és a base-be is fúrunk egy 1-1,5 mm-es furatot, és egy hasonló átmérőjű huzalt ragasztunk bele, így ragasztva össze a két külön részt. Én 1 mm-es furatokat szoktam készíteni, ez a méret nagyjából megfelel egy gem-kapocs átmérőjének, így a csap gyakorlatilag meg is van oldva.

Negyedik lépés:
Ragasztóval bekenve. Vegyük elő a Pálma-fa ragasztónkat, vagy bármilyen ehhez hasonló papír-fa ragasztót, amely jó esetben átlátszóra keményedik-szárad.
Nyomjunk a talpra belőle, de ne túl sokat, majd egy fogpiszkálóval kenjük el viszonylag egyenletesen, a figura alatt is a ragasztót. Nem baj, ha a lábára is jut, elvégre a lény lába is lehet koszos. Nem is beszélve arról, hogy egy rosszabbúl sikerült festést is el lehet így tüntetni a talaj közelében.


Ötödik lépés:
Homokolva. Szórjunk finom homokot a ragasztóra. Lehet finomra szitált földet is, én a WW2-es base-ekre azt szoktam, de valahogy a WHFB base-kre homokszórás alakult ki, és ehhez is tartom magam. Építkezésekről lehet beszerezni finom homokot, bár egy szitálás ráfér a biztonság kedvéért.
Homokolás megszáradva.Ha kész vagyunk, kicsit ütögessük meg fejjel lefelé a base alját (a mágneses részt) valamivel (én fémcsipesszel szoktam), így a felesleges homok lehullik, amit összegyűjtve később újra felhasz-nálhatunk.
Utána pedig várunk a ragasztó megkötéséig. Ez a rétegvastagságtól függ természetesen, de néhány órát mindenképpen várjunk vele. A jobb oldali kép mutatja, hogy milyen lesz a mű száradás után.

Hatodik lépés:
Füfezésre előkészítve. Jöhet a műfű. Ez az, ami igazán megdobja a figurát (mármint a talpát). Műfüvet lehet kapni modellboltokban, de a legjobb módszer az, ha veszünk egy műfűszőnyeget (ha akarunk terepasztalt készíteni a játékhoz), Befüvezve. és azt egy síma felület felett jól megrázzuk, megütögetjük, így annyi műfű hullik ki belőle, hogy egy életre elég lesz. Csak össze kell söpörni és szépen elcsomagolni.
Műfűből nem kell sok a base-re. Néhol kenjük csak be. Jobb, ha a ragasztót egy papírlapra nyomjuk és onnan vesszük fel fogpiszkálóval.
Beragasztózás után csipesszel markoljunk egy kis műfüvet és azt szórjuk a ragasztós területre. Ha kicsit megnyomkodjuk a csipesszel, akkor dúsabb lesz, ha nem, akkor ritkásabb. Ki-ki tetszés szerint. Utána fejjel lefelé fordítani és a már említett módon lepaskolni róla a felesleges füvet, amit természetesen összegyűjtve később felhasználhatunk.

Hetedik lépés:
Szivacs. Egyéb diszítő elemeket is felrakhatunk a base-re. Én most erre a base-re szinte mindent felrakok, hogy be tudjam mutatni, de általában elég a műfű is, nehogy túlzsúfolt legyen.
Már az előző lépésnél is látható volt a képen, hogy a műfű mellé került valami. Nos az a valami zöld szivacs. Ilyeneket is vasútmodell boltban lehet beszerezni, és mivel nem kell sok, szintén sokáig elég. Ebből szoktam kisebb bokrokat (1:72 méretarányban WW2-höz), vagy giz-gazt csinálni.
Kavicsok. Egyébként a nagyított képen látszik az is, hogy a ragasztó még nagyon nem száradt meg, mert még fehér. De ez ne aggasszon, mert ha megszárad nem fog látszani egyáltalán.
Másik ilyen díszítő elem lehet a kavics. Ezeket hobby-kézműves boltokban lehet beszerezni zacskóban, nem túl drágán.
Kavics.Én itt most sorban raktam három darabot, ami nem túl élethű, de ez most így sikerült. Sokkal többet amúgy ekkora base-en nem is nagyon szabad elhelyezni, hacsak nem kifejezetten kavicsos, köves talaj a cél. Ragasztása ugyanazzal a ragasztóval történik. Ha ez is meg van, akkor megint várni kell, mert az a jó, ha minden ragasztó megszárad a lakkozás előtt.
Ezen a ponton még ki lehet javítgatni a base oldalán esett festési hibákat (vagy pl. ragasztó folyt oda stb.), de előtte várjuk meg a ragasztó száradását.

Nyolcadik lépés:
Lakkozva. Az utolsó lépés a lakkozás. Erre én Very Well 400 ml-es matt lakkot használok, amit bármely festékboltban meg lehet kapni 800-1000 Ft-ig. Ezt a műveletet mindíg szabadban végzem (erkélyen), mert a lakk oldószere nem túl egészséges dolog belélegezve.
A lakkot egyenletesen terítsük a figurára, kb. 15 cm messziről, és nagyon fontos, hogy ne túl sokat, valamint szintén nagyon fontos, hogy jól rázzuk fel a flakont használat előtt, különben nem lesz matt a végeredmény.
A jobb oldali képen jól látszik, hogy a ragasztó már megkötött, és teljesen átlátszóvá vált. A lakk száradásához is kell némi idő (kb. 2 óra), ezt az időt a figura nálam végig az erkélyen tölti. Esős, nyirkos, hideg időben nem jó lakkozni, mert a lakk is nehezebben szárad meg, és a lakk gyártója sem ajánlja 15°C alatt a lakkozást.

További díszítő elemek:
Moszat és Floormate. Természetesen számtalan további díszítő elemet is fel lehet használni a figura alapok díszítéséhez. Most bemutatok néhány példát, melyeket már sikerrel alkalmaztam.
Az első képen egy goblin hős látható gigantikus pókot lovagolva. Ehhez a konverzióhoz 50x50-es alapot készítettem, melyre a műfű és kavicsok mellé két másfajta díszítés is került.
Az egyik a pók elejénél az izlandi moszat, melyet lehet festve is vásárolni, és egy zacskó 500-750 Ft körüli áron beszerezhető vasútmodell boltokban. Felragasztását ugyanúgy kell végezni, mint a szivacsét, vagy a műfűét.
Itt jegyzem meg, hogy műfűből és moszatból is lehet sárgásabb-barnásabb színezetűt is vásárolni, ha ősziesebb, fakóbb, kiszáradtabb base-eket szeretnénk készíteni.
A moszat alapszíne, ha nem színeset veszünk (ez kapható hobby-kézműves boltokban is) fehéres vajszínű. Ez is felhasználható, de a festését még nem sikerült megoldanom, ugyanis festés után nálam annyira kiszáradt, hogy szinte porlott.
Sziklák és kavicsok. A másik elem a pók hátánál lévő szikla. Ezt Floormate nevű szigetelő anyagból készítettem, szikével kifaragva, majd akril festékkel átkenve (mindenképpen akrillal, mert az olaj alapú festékek higítója kikezdi a Floormate-et).
A szikla festéséhez Humbrol 5005 körüli matt szürkét használok, és Humbrol 5129-essel szárazecsetelem (vagy az 5005-öt világosítom kicsit). A szikla felragasztásánál is figyelni kell, mert a pillanatragasztó is megeszi a Floormate-et, de a lényeg, hogy odaragad és később (száradás után!) lehet korrigálni festéssel, vagy a homokolással, ugyanis a sziklát homokolás előtt kell a base-re ragasztani!
A bal oldali képen egy kőtroll látható. A trollok fehérfémből vannak, ezért nehezek és könnyen feldőlnek, mert a súlypontjuk is magasan van (főleg ennek, ami a sziklát tartja). Ilyen esetekre lehet használni nehezebb tárgyakat, amik a súlypontot lefelé tolják el.
Erre a legkézenfekvőbb megoldás a . Ezeket murvás parkolókból lehet felszedni, miután kiválasztuttuk a nekünk legjobban megfelelőket. Különböző méretben vannak, az 5 mm-estől az 5 cm-esig.
Ragasztani homokolás előtt kell pillanatragasztóval. Majd ragasztás után én még le is festettem, mert a kőtroll kezében található szikla színével kellett, hogy ezeknek a színe is megegyezzen. A base-t még jól meghintettem kavicsokkal is, hogy a súly gyarapodjon, valamint egy amúgy is kavicsos, sziklás base-t képzeltem el egy kőtrollnak.
Ágyúgolyó. A következő díszítő elem elég speciális, ugyanis ebből csak egy darab volt nekem is raktáron. Ez egy fémgolyó. Nem csapágygolyó, mert nem olyan kemény, de valamilyen fémgolyó (talán ólom, bár annyira nem nehéz és nem puha).
Az új műanyag fanatikusok nagy hibája, hogy a súlypontjuk jócskán a base-en kívül esik, ami arra ösztökéli őket, hogy essenek hasra. Ilyen esetben érdemes a mágnesfólia felragasztása előtt már a base-be rakni valamit, akár gyurmát, vagy akár, ahogy én is tettem egyéb fehérfém öntési csonkokat.
A stabilitáshoz viszont ez is kevés volt, így döntöttem az mellett, hogy felhasználom a fémgolyót. Homokolás előtt ragasztottam a base-re. A színe alapból is megfelelt, kicsit koptattam rajta szárazecseteléssel. A base-re raktam még némi kavicsot is a súly miatt, és most már stabilan áll a társaival együtt.
Felmerülhet a kérdés, hogy miért kell mágnesezni a fanatikusokat, hiszen azok nem movement tray-en mozognak. Fa.A kérdés jogos, bár az előző cikkemben kifejtettem, hogy szállításhoz is remekül használható a mágnesezés. Hát ezért.
Van még számtalan lehetőség a base-ek kialakítására, utolsó példámban egy ágacska felhasználását mutatom be egy Wehrmacht MG szakaszon.
Ilyen ágat az utcán járva (parkokban), esetleg erdőben könnyedén szerezhetünk. 1:72-es méretarányban simán elmegy egy fatörzsnek, melyet én azért használtam, hogy a fekvő figurákból álló base-t könnyen fel lehessen venni a terepasztalról játék közben. Ragasztása szintén pillanatragasztóval történik, de ügyeljünk rá, hogy a fa alját csiszoljuk simára, mert különben nem lesz felfekvő felület a ragasztáshoz.
Ilyen rönköket fekve is lehet alkalmazni fedezéket imitálva, vagy egyszerűen egy kidőlt fát elhelyezve a base-en.

Remélem a tanácsaimmal használható ötleteket adtam.


A cikk előzménye: Saját figura alap készítése