Szárazecsetelés

A következő technika a száraz ecsetelés.

Szárazecsetelés: Ez egy rövid leírás lesz, mivel nem egy bonyolult technika. Szintén sok mindenre jó, gyors technika, koptatásokat, fémfelületet, magas részek kiemelését lehet vele megcsinálni. Rétegeléssel lehet nyugodtan kombinálni.

A szárazecsetelés menete:
1. A felületet lealapozom, vagy megadom az alapszínét. (Jobb oldali kép.)

2. Veszek egy nagyobb, vastagabb ecsetet (a képen 5-ös ecset van), attól függően, hogy mekkora felületet szárazecsetelek. Nem kell hegyes ecsetnek lennie, lehet tompább is, és ez a technika úgyis tönkre teszi az ecsetet, lehet nyugodtan használt, régi ecsettel csinálni. (Lenti kép.)

3. No ezt most nehéz lesz leírni. Felveszem az ecsettel a festéket, és annyira visszatörlöm, hogy nagyon kevés festék maradjon benne. Én a tenyerem szélén szoktam "kifesteni" a festéket úgy, hogy a festék már alig fog. (Bal oldali kép.)

4. Miután ez megvan, kézbe vesszük a figurát, és a felületen az ecset "hegyét" éppen csak hozzáérintve, gyorsan mozgatva, felhordjuk a festéket. Ha ügyesen csináljátok, akkor a felületnek a legmagasabb részén rakódik csak le a festék.

Gyakori hiba szokott lenni, hogy túl sok a festék az ecsetben, vagy nagyon erősen éri az ecset a felületet, vagy könnyen belefest az emberfia más területbe, ezért kihangsúlyozom az óvatosságot.
A cikk előzménye: BEMOSÁS