Scenario leírása
Csata leírásaOrk - törpe összecsapás

1000 pont

Bogesz vs. Szaka

A terep szokás szerint elég nyílt volt. Igaz ugyan, hogy a két szélén volt egy-egy erdő, de a törpék középen tömörödtek, így mindenképpen be kellett vállalni egy sorozatot a roham előtt, ez látszott már az elején is. Középen néhány bozót volt, mely fedezéket nyújtott, de a látást nem korlátozta.

A törpék a következő felállással jöttek:
Thán (generális, kétkezes balta, gromril páncél, gromril rúna, oltalom rúna)
Thán (rúnakalapács, repülő rúna, hasítás rúna, gromril páncél, kő rúna, pajzs)
Mennydörgő (10 fő, puska, kézifegyver, könnyű páncél, pajzs)
Mennydörgő (10 fő, puska, kézifegyer, könnyű páncél)
Vasgyúró (13 fő, veterán, zászlós, Grungi mester rúnája, kézifegyver, gromril páncél, pajzs)
Nyílvető (összezúzó rúna, mérnök)
Gyrokopter

Az orkok serege:
Ork nagyfőnök (generális, vaddisznó, Martlog legjobb hasítója, Imbad főnök vasprotkója, pajzs, könnyű páncél)
Ork nagyfőnök (seregzászlós, vaddisznó, Gork Waaagh! Zászlója, könnyű páncél)
Ork vaddisznólovas nagyfiuk (8 fő, bajnok, zenész, zászlós, Nogg mészárolós zászlója, könnyű páncél, nyúvasztó, lándzsa, pajzs)
Goblin nagyfőnök (gigantikus pók, Ulag lecsapós fejszéje, elbájolt pajzs)
Goblin póklovasok (8 fő, bajnok, zenész, zászlós, kézifegyver, lándzsa, pajzs, rövid íj)
Éjgoblinok (23 fő, zenész, zászlós, kézifegyver, könnyű íj)
Ork vaddisznó szekér (extra kezelővel)

Felállás:
Az orkokat próbáltam úgy elhelyezni, hogy takarásban legyenek az erdőben amennyire csak lehet. A jobb szárnyon akartam az erdőn keresztűl a vaddisznósokkal előre törni. Igaz, hogy ez az erdő kicsit messzebb volt a törpék arcvonalától, de a Waaagh!-nál a generális csapata mindenképpen D6"-et előre tör, valamint bíztam Gork Waaagh! zászlójában is. A póklovasoknak ugyanezt a szerepet szántam, de ők bal oldalon a másik erdőben, balról kerítik be a törpéket. Nekik úgysem gond a nehéz terep, valamint a Waaagh!-nál még nekik is bejöhet egy 5-ös (ami +1-el már jó is, hiszen van velük egy nagyfőnök). A harci szekeremet rosszúl állítottam fel, így utólag a jobb oldali erdő mögé raktam volna, annál is inkább, mert ott volt egy harci szekérnyi hely, ahol el tudtam volna osonni vele a pályaszél mellett. De mire ezt észrevettem már túl voltunk a felálláson. Az éjgoblin osztagomat középen vetettem be, hogy miért, arra nincs magyarázat, talán arra számítottam, hogy majd magára vonja a puskások tüzét, amíg az erősebbek oldalról rohamoznak majd.

A törpéknél a szokásos egy gombócba való felállás volt ismét: a vaddisznósaim oldalán állt a nyílvető, mellettük egy osztag puskás, aztán a vasgyúrók, megint egy osztag puskás és a gyrokopter a végén.

1. kör:
A vaddisznó szekérrel próbáltam az erdő mögé húzódni, hogy a(z utolsóként lerakott) nyílvető nehogy el tudja találni, de sajnos túl messze voltam az erdőtől, így még lővonalban maradtam. A vaddisznósokkal bevonultam az erdőbe, a póklovasokkal a másik oldalon ugyanez. A gyalogságommal pedig középen bátran előretörtem (de minek?).
A törpe puskások alakzatváltásokat csináltak, hogy a frontjukat a két erdő felé mutassák. A vasgyúrók is kissé elmozdultak, a gyrokopter pedig egy sorozattal az éjgoblinokat ritkította, akik futásnak is eredtek. A nyílvető első megmozdulása a harci szekér szétlövése egy lövésből (összezúzó rúna).

2. kör:
Mivel az éjgoblinoknak több, mint 25%-a maradt meg, ezért megpróbáltam gyülekeztetni őket és hála Gorknak sikerült is. A két lovasságommal folytattam az előrenyomulást az erdőkben, de úgy, hogy a szélétől 2"-re megálljak mindenképpen, nehogy tüzet nyithassanak a törpék és a gyrokopter.
A töpre vasgyúrók a vaddisznósok erdeje felé mozogtak, a gyrocopter pedig a maradék éjgoblint vette kezelésbe.

3. kör:
WAAAAAAAAGH! A póklovasoknak nem jött össze, a vaddisznósoknak autómatikus a siker, de mindössze 1"-et sikerül kidobni, ami az erdő miatt egyből módosul 0,5"-re. A póklovasok rohamoznak a puskásokra, akik reakcióból leszedik a 8 póklovast, marad a hős, aki persze elrontja a pánik tesztjét és futásnak ered, természetesen a pályaszélen túlra. A vaddisznósok kimozognak az erdőből, és mivel valószínűleg a Gork Waaagh! Zászlójával sem érnék be a nyílvetőig el kell halasztanom a rohamot a következő körre. Mozgásom végén úgy állok be, hogy a frontomat mutassam a nyílvetőnek.
A gyrocopter felszámolja a maradél éjgoblint. A puskások sortüzet zúdítanak a vaddisznósokra, melyekből alig marad, és természetesen szemből elkapja őket a nyílvető is, ami újabb 2 áldozatot követel. Újabb pánikteszt és láss csodát ez sem sikerül. A menekülő generális lefut a pályáról az osztagával együtt.

Szörnyen gyorsan véget ért ez a csata. Sajnos a nyílt terep általában ezt eredményezi törpék ellen. Ehhez még hozzá jön, hogy Waaagh!-ra kemény 1"-et dobni rossz ómen. Úgy látszik sikerült megsértenem Gork-ot és/vagy Mork-ot valamivel. Érdekes volt továbbá, hogy a semmire sem jó maradék 6 fős éjgoblin osztagot minden gond nélkül tudtam gyülekeztetni, ezzel szemben a hősös osztagok rendre elrontották akaraterő tesztjeiket....

Vissza a lap tetejére