A figurafestés rejtelmeiről

No kérem szépen megpróbálom nagyjából leírni, a figurafestés egy, két trükkjét. Lehet, hogy mások másképpen csinyájják.

A figurafestés kellékei:

Először is ki kell otthon alakítani egy olyan helyet, ahol nem festünk össze semmit, és senkit. Általában ez legyen egy asztal, újságpapírral lefedve, ugyanis a festékek, a víz, a hozzávaló adalékok hajlamosak kiborulni, és a gyönyörű matyóhímzett asztalterítőt is jó messzire helyezzétek a környékről, nehogy nonfiguratív színes elemek is keveredjenek a mintába. Én beszereztem hozzá még egy lidl gazdaságos papírvágó táblát (ilyen zöld színű, önfoltozós), a hozzávaló késsel (ennek nagy jelentősége lesz) amin könnyen lehet alakítani, formázni a figurát. Az asztal legyen jól megvilágítva, mert pl. egy fekete alapozásnál könnyen kifolyhat a szemetek az erőlködéstül.

Ecsetek: bárhol, üzletben beszerezhető, ebből különösképpen favorizáljátok a drágábbik verziót megéri. Én művészellátóban szoktam vásárolni, ezek az üzletek szerte az országban (országon kívül, vidéken is) megtalálhatók, ha nincsen, akkor modellező, makettező szaküzletekben próbáljatok szerencsét. Alapozáshoz, vagy szárazecseteléshez jók a nagyobb ecsetek (2-3-as), magához a festéshez vékony, hegyes ecseteket válasszatok (00-1-es). A számozás az ecsetek nagysága, de a lényeg, hogy hegyes legyen az ecset. Próbáljatok állati szőr ecseteket választani (nyest, mókus stb.), de én már találkoztam jó minőségű műszőr ecsetekkel is, ezeknek hátránya, hogy hamar szétkopnak, a hegyük elveszti a tartását.

Festékek: Van olaj, és akril -matt vagy fényes verzióban. No ez a drágábbik része az akciónak, olyan 300-800 forintig (határon túliak előnyben, náluk mindég olcsóbb az ár) terjed az áruk, 17-22 ml-es kiszerelésben. Olaj hátránya, hogy bebüdösítti a lakást (a higító miatt), ezért inkább az akrilt favorizáljátok. Vízzel lehet higítani, és szinte szaga sincsen, az ecsetből fél villanás alatt el lehet távolítani, rengeteg adalék anyag van hozzá ami segíti a festést. Beszerzésük makettező üzletekben, művészellátókban. Egy két szó a fajtákról: itthon beszerezhető művészellátóban, a DEKA nevezetű akril festék. Egész jó minőségű, sűrű festék, élénk színekkel jó áron. Aztán HUMBROL, REVELL ezek kicsit gyengébb minőségűek, ezek csak makett, játék üzletekben szerezhetőek be, aztán kipróbáltam a LIFECOLORT ez egy olasz makettező akril festék szintén jó áron, de inkább harci (sötétebb tónusú) színeket gyártanak, és a legvégére hagytam a kimondottan figura festésre gyártott VALLEJO, és GW (Citadel) festékeket, ezek jó minőségüek, profi szinekkel, de kategóriájukban drágák. Viszont fémszíneket (arany, ezüst, acél stb) csak ebből a két utolsóból, vagy olajfestékből ajánlom. Amire még rájöttem: az akrilban az is jó, hogy bármelyik gyártótól veszed, nyugodtan lehet egymással keverni. Itten említést tennék az alapozó festékekről. Ezek arra jók, hogy festés előtt egy alapszínt kapjon az egész figura. Én festék üzletben szoktam venni autófestéshez használt Akril matt alapozósprét. Olyan 600 forint, míg szaküzletekben a figurafestéshez használt alapozók olyan 3000 forint körül mozognak. Az alapozóból elég a fekete, és szürke szín, festékekből érdemes olyan 10-12 fajtát venni kezdetnek. Ami kell: fekete, fehér, piros, zöld, kék, világoskék, sárga (inkább sötétebb sárgát válasszatok, mert nem olyan jól takar), barnák, emberi bőr szín (flesh), viola (lila), arany (ha lehet patinásabbat), vörösréz, acél. Ez olyan 7-8 ezer forint, de ha nem akartok seregeket festeni, akkor egy-egy tégely kitart 3-4 évig is, ha jól van tárolva.

Egyéb kellékek:

Fogvájó: sok mindenre jó. Én figurát szoktam ráragasztani, és ezt szoktam megfogni, hogy ne taperoljam össze a már lefestett figurát. De jó ragasztót is kenyni, merevíteni, tüskét gyártani belőle.

Fül tisztító pálca: Én festéket szoktam fölkeverni vele.

Papírvágó szike: Szintén multifunkciós, lehet vele faragni, sorjázni a figurát, alakítani.

Ragasztó: Figurát összeilleszteni, ha több darabban van. Műanyaghoz makett ragasztót, fémhez egyszerű hipermarket gazdaságos pillanatragasztó.

Tapasz: Esetleges hibák javítására, akár a neoflex is jó, de ajánlott a makett javító tapasz. Végül is az a lényeg, hogy tapadjon fémhez, műanyaghoz.

Festő paletta: Ezen keveritek a festéket. No ha úgy érzitek, akkor művészellátókban lehet kapni jó drágáér. Én egy darab alufóliát szoktam használni hozzá ami, ha nem kell, összegyűröm, és eldobom. Aztán, ha sokat festöl, akkor van egy olyan verzió, hogy vizes paletta. Az elkészítés a következő: lopd el anyád kedvenc lapos műanyag tuppervári dobozát. Ebbe rakj egy kevés vizet, majd erre pakolj rá annyi papír törlőkendőt, hogy igya föl a vizet, majd erre az ágyra rakj rá egy darab sütőpapírt. Az ezen kikevert festékek, állandóan nedvesek lesznek, nem száradnak ki, és ugyebár vissza lehet zárni.

Műanyag szemcseppentő fiola (kupakos): Ezzel lehet adagolni, az előre felhigított festéket. Vallejo festékekhez nem kell, mert alapban így csomagolják. Azért praktikus, mert sokat lehet spórolni a festékkel, és könnyebb adagolni is a különböző színeket, ja és a vizet, meg az adalékokat is bele lehet tőtteni, Csak írjátok meg mi van benne. Itten magyarfődön patikákban lehet beszerezni, olyan 20 forint darabja (először hülyén fognak nézni amikor kérsz egyszerre 20 darabot, de majd hozzászoknak).

Remélem nem hagytam ki semmit...


A cikk folytatása: RÉTEGELÉS