Rétegelés

No kérem szépen.

A festés legalapabb lényege a következő: az első, hogy festéskor mindíg belülről, kifelé haladunk. Vegyük példának a képen látható űrgárdistát. A "legalul" lévő felület a páncélok közötti ízületek, és a szem a sisakon. Ezt kell először megcsinálni, majd a páncélzat, a díszek, és a sisakon lévő optika. Felület szempontjából kifelé haladtam, tehát azt figyeltem mi, mire van rárakva. Ez azért fontos, mert így nehezebben festek bele a másik felületbe, tehát szabadabban használhatom az ecsetet. Például ha a páncélok közötti ízületeket festem, akkor nyugodtan belefesthetek a páncélba, vagyis hibázhatok, mert még vissza tudom javítani.

A második, hogy híg festékkel dolgozunk. Mint említettem, az akril festékek könnyen higíthatók vízzel. ha híg a festék, akkor jobban simul a felület, nem fognak látszani az ecset nyomai. Ráadásul egy jó minőségű festés 6-10 rétegű, ha ezt sűrű festékkel csináljuk, akkor a részleteket eltömítjük, és darabos lesz a felület. Magyarul ne mázoljunk, hanem fessünk.

Festési technikák:

Rétegelés (layering): Ennél a technikánál a felületet az alapszín felvitele után, folyamatosan világosítjuk, egyre kisebb felületet átfestve. A festéket óvatosan világosítsuk, én a mintán a kéket világoskékkel világosítottam. Minél közelebb vannak a rétegek szélei, és minél több rétegben csináljuk, annál jobb lesz az átmenet, annál szebb lesz a munka.

Jobbra látható a kész vállpáncél, lent pedig a rétegelésének folyamata.


A cikk előzménye: KELLÉKEK
A cikk folytatása: BEMOSÁS