Saját figura alap (base) készítése

Sokszor előfordul, hogy az ember kifogy a base-ekből, bár minden figurához jár gyárilag, de ezek a dolgok el tudnak veszni, vagy éppen nem felelnek meg a kívánalmainknak. De az is lehet, hogy egy saját konverzióhoz az ember saját alapot is akar. Esetleg méretben nincs olyan, amilyen éppen kellene.

Erre a problémára találtam egy lehetséges megoldást, ami nem biztos, hogy a legjobb, de működik, mert már párszor kipróbáltam.

Kellékek: szükség lesz valamilyen anyagra, amiből a base-t kivágjuk. Én erre váltólapka tartó doboz fedelét használom, ez pontosan 1 mm vastag. Természetesen más anyagok is jók, pl. CD henger teteje/alja, hibás DVD tok stb.
Ezen kívűl kell valamilyen mérőeszköz. Én tolómérőt használok, de elméletileg egy vonalzó is elég.
Aztán kell vágóeszköz: olló, szike, vagy tapétavágó (attól függően, hogy milyen anyaggal dolgozunk). Kell még reszelő, ragasztó és aki igazán igényesen akarja megcsinálni, annak tömítőpaszta (a TRINÁT tökéletes).

A Folyamat:

Első lépés:
Vágjuk ki a kiválasztott anyagból a megfelelő méretet (én 25x25-ös base-en mutatom be a trükköt). Mivel a 25x25-ös base-ek magassága kb. 3 mm, ezért én 3 db lapot vágok ki az 1 mm-es műanyag lapomból. Ha a szélek kicsit görbék az nem nagy baj, majd később úgy is kiegyenesítjük őket. Persze azért nagyon görbén ne vágjunk.
A kivágott lapok, mellettük egy eredeti példány.

Második lépés:
Az összeragasztott lapok. Össze kell ragasztani a 3 db-ot. Akinek kapásból 3 mm-es anyagot sikerült szerezni, annak nyílván ez a lépés kimarad. Ehhez a munkához én a pillanatragasztók széles skáláját tudom ajánlani. Csináltam is már sokfélével TESCO-s SuperGlue-tól a Henkel Loctite-jáig, de nagy különséget nem tudok említeni. Mindegyik jó volt, de árban azért nem ugyanaz.
Ügyeljünk arra, hogy a lapok ne tolódjanak el egymáson és ne is forduljanak el egymáson, amíg a ragasztó meg nem köt. A jobb oldali képen látható, hogyan is néz ki ekkor a base.

Harmadik lépés:
Az oldalak kialakítva. Vegyük elő a reszelőnket, ami lapos simítóreszelő legyen (tehát finom fogazással) bár, ha az elején sok ráhagyást hagytunk (azaz, ha mondjuk 25 mm, helyett, 26 mm-re sikerült a lapok kivágása), akkor nekiállhatunk egy komolyabb, nagyoló reszelővel is.
Ebben a műveletben a lapokat kb. 30°-os szögben lereszeljük. Egyik kézben tartva a base-t, a másikban meg a reszelőt, könnyedén ki tudjuk alakítani a lapok dőlésszögét szépen sorban egymás után haladva. Itt nagyon fontos, hogy viszonylag gyakran mérjünk, ugyanis könnyen méret alá csúszik az ember, ha figyelmetlen. Egyébként, a figura alapokat kicsit a névleges méret alá kell készítenünk, így a 25x25-ös inkább legyen 24.5x24.5-es. Ez kell ahhoz, hogy biztonságosan elférjenek a movement tray-en, és amúgy a gyártó is kicsit kisebbet gyárt.

Negyedik lépés:
Mágnesezve. Most jön a mágnesezés. Ez nem feltétlenűl szükséges, de célszerű, mert majd egy későbbi cikkben leírom, hogyan lehet fémlemezes movement tray-t készíteni, amire az ilyen mágneses figurák úgy tapadnak, hogy azt akár fejjel lefelé is lehet fordítani, így se szállításkor se a csatatéren mozgáskor nem fognak eldőlni a harcosaink.
Ilyen mágnesfóliát lehet vásárolni Budapesten (majd kinyomozom, hogy hol, és akkor azt is ideírom), kb. 600-700 Ft-ba kerül 1 m x 0.5 m fólia, tehát egyáltalán nem lehet drágának nevezni. Ugye mondanom sem kell, hogy ennyi fóliából mennyi 25x25, vagy 20x20-as base-t lehet felmágnesezni...
A mágnesezést én úgy szoktam csinálni, hogy pillanatragasztóval bekenem a base alját, és rányomom a fóliára. Na itt nagyon kell figyelni, mert a fóliának csak az egyik fele mágneses! Ha rossz oldalra ragasztjuk, akkor nem fog tapadni egyáltalán!
Ezután a base élei mentén körbevágom szikével (esetleg ollóval) a fóliát. A képen felülről és alulról látható ugyanaz a base mágnesezés után.

Ötödik lépés:
Kitömítve. Végül vegyük elő a tömítőpasztánkat és az oldalakat simítsuk végig vele. Ez arra is jó, hogy a reszelési egyenetlenségeket kiegyenlítsük, kisimítsuk, de arra is jó, hogy ha mágnesezést is alkalmaztunk, akkor a mágnes és a base közötti kis réseket (ha vannak), szintén kitömítsük.
A felvitt tömítő pasztát simítsuk el valami egyenes élt végighúzva a bedöntött oldalakon. Ha ez meg van, akkor várni kell. Méghozza nem is keveset. Az eddigieket meg lehet csinálni kb. 10-15 perc alatt, de itt most meg kell várni a tömítőpaszta megszáradását, ez pedig attól függ, hogy mennyit kentünk fel. Ezért javaslom, hogy mindíg vékonyan kenjük, ha nem indokolja semmi a vastag réteget. A képen látható a végeredmény.


A cikk folytatása: A figura alap díszítése