Így készült a templomom

Valamikor hónapokkal ezelőtt rászántam magam, hogy építek egy templomot az 1/72-es játékainkoz. Egy templom elengedhetetlen kelléke egy falunak, egy városban pedig több ilyen épület is elképzelhető. A következő sorok a templom elkészítését mutatják be lépésről lépésre, képekkel illusztrálva.

1. lépés:
Legelőször megrajzoltam magamnak papíron a templom 3 nézeti képét (elöl-, oldal- és felülnézeteket) méretekkel, hogy tudjam, melyik falat mekkorára kell vágnom.


2. lépés:
A korábbi cikkeimben is emlegetett 2 mm-es reklám keménypapírból kivágtam a rajz szerint a falakat, ügyelve arra, hogy a sarkoknál a kapcsolódó fal vastagságával is számoljak. A falakba az ajtókat, ablakokat belevágtam éles szikével. Ezek után a falakat összeragasztottam, így már elég hamar elég látványos haladást értem el az építkezésben, bár a neheze még hátra volt.

3. lépés:
A belső falakat Montana szürke spray-vel lefújtam. Kívülről pedig 160 g/m2-es papírból elkezdtem vakolatot ragasztani a falakra. Az abalkokat átlátszó (írásvetítő) fóliára kinyomtattam, és még a vakolat alá beragasztottam. Az ablakokat tartalmazó PDF file letölthető és bárki nyugodtan felhasználhatja saját templomához.

4. lépés:
Idő közben kivágtam a tető elemeket is, melyeket összeragasztottam, majd zsindelyt mintázó textúrát ragasztottam rá. Így látványos hatást érhettem el nagyon kevés munkával.


5. lépés:
Ezek után 0,5 mm-es papírból csíkokat vágtam ki és a felületére kövezet mintáját rajzolva végül a vakolatra ragasztottam a saroknál. Ez a munka némi pepecselést igányel így itt a templom építési munka is jócskán lelassult. Nem ez volt az utolsó eset, ahol megtorpantam. Jobb szeret az ember izgalmasabb munkákat csinálni.

6. lépés:
Tulajdonképpen a sarokkövekkel együtt elkezdtem az ablakok és ajtók oldalainak is a kikövezését. Hasonlóan unalmas és pepecselős munka volt, így a kettőt egymás mellett csinálva ha lehet még jobban lelassult az építkezés. Hirtelen minden fontosabb és érdekesebb lett, mint a templom. De nem adtam fel, rászántam magam hétről hétre és a 160 g/m2-es papírból kivágtam az ajtók, ablakok körbekövezését. Ezekre is rárajzoltam a köveket mielőtt felragasztottam.

7. lépés:
A tető elemek éleit a 0,5-ös papírból befedtem, mintha bádoggal lenne fedve. Így az illeszkedéseket szépen el lehet takarni. Tulajdonképpen a falaknál is ez a lényeg. Az összképen mindnesetre jól mutatnak a sarkon és az éleken elhelyezkedő takarások.

8. lépés:
A tetőn a bádog részeket Humbrol 53-al lefestettem, a falak sarkain lévő és az ajtók, ablakok kereteinél lévő köveket először Humbrol 5005 (régi kód) estettem le, és utána egy jóval világosabb Humbol festékkel szárazecseteltem.

9. lépés:
A falak (belső) sarkaiban Trinát mestertapasszal eltüntettem a kisebb részeket, ezt simára csiszoltam és végül az egész vakolat felületet Deca Color fehérrel átkentem, egy jó vastag ecsettel, így kissé meszeléses hangulata lett a felületeknek. És nem mellesleg eltüntettem a félre festéseket is, valamint a mestertapasz nyomait is.

10. lépés:
1 mm-es balsafából kivágtam az ajtóknak megfelelő darabokat, ezekbe szikével óvatosan vonalzó mellett belekarcoltam a deszkákat. Amikor elkészült, egy AutoCAD-ben megrajzolt, majd öntapadó matricára nyomtatott lapot ragasztottam a deszkákra. Utána óvatosan a vonalak mentén körbevágtam a mintát és a felesleget lehúztam. Így a képen látható ajtót kaptam. A kis oldalajtónál egyszerűen keresztben is felragasztottam kér merevítő deszkát.

11. lépés:
A jobb hátsó részt leomlott vakolattal képzeltem el, így hát ott azt az eljárást követtem, mint a műhelynél: a falba a téglák berajzolása, a vakolatot annyival rövidebbre hagyva készítettem el az omlás helyét. A téglákat Humbrol 60-al festettem le több rétegben. Végül barna bemosóval átmostam a tégla felületeket.


12. lépés:
Mivel az épület wargame-hez készült, ezért elengedhetetlen, hogy a tetejét le lehessen venni, hiszen akár belül is mozoghatnak katonák. Ezért készítettem egyszerű belső textúrát az előtérnek és a fő templomtérnek is, melyet egy lapra felragasztottam és végül ez tájolta a templomot is amikor a falakat is az alaplapra ragasztottam.

13. lépés:
A torony tetejének a legtetejét kifúrtam és gemkapocsból készített keresztet ragasztottam bele. A kereszt vízszintes szárát két darabból ragasztottam a függőlegeshez, és a kereszt középpontjánál GS-el (green stuff) rögzítettem. Később az egész keresztet Humbrol réz színnel lefestettem.

14. lépés:
Az ajtók fa részeit lekentem diópác oldattal, a pántokat és egyéb fém részeket pedig Deca Color feketével. Vékony drótból hajlítottam kilincset mindkét ajtóra, és felragasztottam a helyére. Majd ezeket is lefestettem Humbrol 53-al.

15. lépés:
Az alaplapon a bejárat és az oldalajtó előtti részt kövezet mintájúnak bekarcoltam, és a szokásos módon festettem és enyhén szárazacseteletem. Végül pedig híg fekete és híg barna bemosóval is bemostam. A templom körüli részeket PVA-val bekentem és egyszerű földet szórtam rá. Száradás után egy-két helyen izlandi moszatot is ragasztottam fel, majd a végén újra PVA jött foltokban, amire statikus műfüvet szórtam. Így alakult ki a templom végső formája. A legvégén egy enyhe Very Well matt lakk réteget fújtam rá, hogy a szóróanyagot kcisit még rögzítse és a festést is fixálja, hiszen jellegéből adódóan sokszor lesz mozgatva stb.


További képek: