Romos épület elemek készítése

A 2. Világháború sok, csatája zajlott városokban, sokszor épületről épületre, vagy éppen szobáról szobára küzdve előre magukat, hol az egyik, hol a másik fél katonái. Éppen ezért fontos az olyan tereptárgyak elkészítése, melyek városi környezetbe illenek. A háborús városokban az épületek egy része romossá vált a heves bombázások és a tüzérség jóvoltából. Ez a cikk egy lebombázott gyárépület elkészítését mutatja ve, fotókkal illusztrálva. (A fotókra kattintva azok nagyban is megtekinthetőek.) Az épület több romos szegmensből áll, melyeket szabadon variálva lehet elhelyezni, így számos küólönböző épületet létrehozni az igényeknek megfelelően. És persze a bővítés is rendkívül egyszerű: ha később újabb elemre van szükség, akkor azt bármikor utólag le lehet gyártani és a romokhoz illeszteni.

1. lépés:
A falak kivágásával kezdtem a munkát. Ezt a műhely építése című cikkemben bemutatott módon készítettem, 2 mm-es papírlapból, szikável. A falakra előrajzoltam az ablakok helyét, azt szépen egyenesen vágtam, míg a fal leomlott részeit szabálytalanul, össze-vissza... A falakon berajzolgattam a téglák helyét, a szokásos módszerrel, vagyis egy tollat jó erősen rányomtam a papírra. Ez egyébként elég fárasztó módszer, de hatásos. Ha több szintet akarunk, akkor ilyenkor be lehet ragasztani az emeleteket is. A falakra kívül itt-ott 160 g/m2-es papírból vakolat részeket ragasztottam. A falak alá 1 mm-es műanyag lapot helyeztem és pillanat ragasztóval rögzítettem.

2. lépés:
A falak külső és belső felületét lefújtam Rally matt fekete festékkel. Száradás után a belső felületeket Montana matt szürke festékkel átfújtam, de nem törekedtem rá, hogy mindent fedjen, sok helyen, főleg a sarkokban megmaradt a fekete alap szín. Így kicsit kiégett hatást kölcsönöztem a falaknak.

3. lépés:
Ha az előző lépésben felfújt festék teljesen megszáradt, akkor lehet a tégla részeket lefesteni. Én ezt Humbrol 60-es pirossal szoktam. A vakolat részeket ízlés szerint lehet festeni, én valamilyen Humbrol szürkével csináltam. A műanyag alapot Humbrol 110-es barnával festettem le a falon kívül. Belül pedig a vakolathoz használt szürkével. Ezzel a színnel festettem le az esetleges emeletek padlóját is.

4. lépés:
Ha a festés megszáradt, akkor beragasztom az ablakokat. Melyeket bárki letölthet és kinyomtathat átlátszó fóliára. A belső sík felületekre (emeletek, és a talaj) PVA-val homokot ragasztottam (ez egy speciális szürke homok, melyet homokfúváshoz használnak). Ha minden megszáradt, akkor fekete bemosóval átkenem az egész épületet. Kívül, belül. Téglát, vakolatot, padlót, homokot. Kivéve persze az ablakokat.

5. lépés:
"Díszítésképpen" 0,3-0,5 mm-es papírból hajtottam L szelvényű idomacélt és ragasztottam I szelvényű idomacélt is. Ezeket felragasztottam egy-két helyre, vagyű egyszerűen nekitámasztottam a falnak és ragasztóval rögzítettem. Ezeket az elemeket Deca Color feketével, vagy Humbrol 53-as fém színnel festettem le. Ha feketével festettem, akkor a Humbrol 53-assal szárazecseteltem. Az éleket grafit ceruzával is ki lehet húzni.


6. lépés:
A falakon kívüli talajt PVA-val bekentem és egyszerű földet szórtam rá. Amikor megszáradt, akkor foltokban újra PVA-t kentem fel és statikus műfűvel hintettem meg a foltokat. Ha ez is megszáradt, akkor egy Very Well matt lakkréteg került rá, ami védi a szóróanyagokat és a festést.


7. lépés:
A falak belső sarkaihoz és tövéhez, szürke pasztellkrétaport hordtam fel ecsettel, így a poros hatást sikerült kicsit növlni. A fém részek (idomacélok) rozsda színű pasztellkréta port kaptak.

További képek:
Az alábbiakban további képek láthatóak a romokról, melyek már két külön csatában is alkalmazva voltak.