Mozgató tálcák (movement trays) készítése mágnesezett figurákhoz

Régebben írtam már arról, hogy lehet elkészíteni egy figura talpat saját kezűleg. Ott az is le van írva, hogy célszerű a talpakat (nem csak a saját gyártásút, hanem a gyárit is) felmágnesezni, ami a szállítást (az ütközet helyére) és az egységek mozgatását (a csatatéren) is megkönnyíti. Sokan csak egy egyszerű fémlapot használnak erre a célra, ami gyakorlatilag meg is felel, de ha valaki ennél messzebb akar menni, akkor elkészítheti a saját gyártású fém alapú mozgató tálcáját. Az ötlet nem saját, egy weblinken láttam régebben, de annak címét sajnos már nem tudom.
Ehhez először is el kell döntenünk, hogy milyen méretű tálcákra lesz szükségünk. Én igyekszem minden osztag felálláshoz felkészülni a megfelelő tálcákkal, így nálam van 100x40-es (10 db 20x20-as talp fér el rajta két sorban), de van akár 200x40-es is stb.
A megfelelő méretű fém lapok beszerzése után (ezeknek a beszerzése talán a legkörülményesebb, bár van olyan wargame bolt, ahol kaphatóak) a GW-s öntőkeret maradványokról (melyeknek a keresztmetszete egy trapéz) vágjuk le a kiálló csonkokat és csiszoljuk, reszeljük egyenesre őket. A fém lapoknál ügyeljünk arra, hogy azok ne legyenek rozsdásak, mert később a festésnél ez gondot okozhat. Ha rozsdásak, akkor csiszoljuk le őket. Rozsdamentes acél nem jó, hiszen azokat az esetek nagyon nagy részében nem vonzza a mágnes.
Fogjunk egy viszonylag merev, de nem túl vastag karton lapot és erre ragasszuk fel a keretet két oldalról. Ha kell, a hosszú oldalt meg is toldhatjuk. De még mielőtt ennyire előre mennénk, döntsük el, hogy a mozgató tálcánknak hány oldalát szeretnénk kerettel ellátni. Néhánynak mindenképpen 3 oldalasnak kell lennie, de ezeket remekül lehet bővíteni hátrafelé két oldalas tálcákkal.
Ha a kerettel meg vagyunk, akkor ragasszuk fel a lapra a fémlemezt is, majd utána a túl oldali keret darabot is. Ha ezzel is megvagyunk, akkor szikével szépen körbevághatjuk a tálcát.
Ezek után jön a tömítés és csiszolás. Én egyszerű késtapasszal szoktam kitömögetni a réseket (bár idővel megtanulja az ember, hogyan vágja úgy az öntőkeret végeket, hogy keveset kelljen tömíteni, de ettől függetlenűl tömíteni mindíg kell). A késtapasznak elég sok a száradási ideje, utána viszont szépen vissza lehet csiszolni.
A következő lépés a festés. Ehhez Montana “frappé” színű matt festéket használok (kb. 1300 Ft/flakon), amit spray-ből szépen egyenletesen lehet elteríteni a lemezen és a kereten is. Száradás után a már említett módon lehet díszíteni a mozgató tálcát. Arra azért ügyeljünk, hogy míg a figurák talpain a műfű viszonylag biztonságban van (mert általában a figurákat fogdossuk játék közben, nem a talpukat), addig a mozgató tálcáknak pontosan az a lényege, hogy ezeknél fogva mozgassuk az osztagokat. Tehát a műfűvel érdemes csínján bánni, mert a sok tapogatástól előbb-utóbb úgy is lepotyog.
Miután "feldíszítettük" a tálcát még egy (vékony) réteg matt lakkal meg lehet szórni, pusztán a biztonság kedvéért.
A tálca stílusa teljesen a fantáziánkon múlik, én általánosan a barna alapú, homokkal, műfűvel díszített stílust részesítem előnyben (ez szinte minden seregnek megfelel), de lehet készíteni havas variációt kislevi, vagy ogre sereghez, ág-bogasat erdei elfeknek, köves-sziklásat törpéknek, vagy hamus-lávásat káosz törpéknek.Remélem sikerült kedvet csinálnom néhány hobby-társnak a mozgató tálcák gyártásához, hiszen ezzel a módszerrel egy-egy tálca elkészítése, majdhogy nem csak néhány perc, amit igazán érdemes rászánni a látvány és praktikusság miatt.