Kőhajító házilag

Régóta szerettem volna kipróbálni egy kőhajítót a seregemben, de mivel éppen nem tudtam eljutni a fővárosba beszerezni egyet és amúgy is nagyon borsosnak találtam az árát, ezért elhatároztam, hogy magam készítek egyet. Még az elején elmorfondíroztam azon, hogy nem lenne-e jobb egy halálugró katapultot készíteni, de mivel a személyzetet a sima kőhajítóhoz könnyebben tudtam konvertálni, ezért mégis ez mellett döntöttem.
Valamikor régebben sikerült beszereznem 3x3 mm keresztmetszetű gyufát, ebből készült a kőhajítóm alapja, a hajítórúd és a fő tartó elemek. Ezeket méretre vágtam, és pillanatragasztóval rögzítettem egymáshoz. Kisebb keresztmetszetű családi gyufából merevítő gerendákat készítettem, melyeket szintén pillanatragasztóval rögzítettem. Folyamatosan az járt az eszemben, hogy ork "hadimérnökök" hogyan építenének meg egy kőhajítót. Ezért a kötözős módszer mellett döntöttem, ami abból áll, hogy a már rögzített gerendákat vastagabb cérnával össze is kötöztem, majd ezt a kötést pillanatragasztóval rögzítettem is. A kőhajító hátsó részén 3 gyufa magasságban kiépítettem a feszítő orsó házát. Maga a feszítő orsó és a hajító rúd forgó tengelye is hurkapálcából készült. Az orsóra szintén tekertem némi cérnát, és pillanatragasztóval rögzítettem is, majd az orsót és a tengelyt is a helyére ragasztottam. A hajítórúdon és az orsó házán fémlapokat imitálva papírból készítettem pántokat. Öntőkeretből húztam gyertya felett kb. 0,75-1,25 mm-es szálakat, ezeket az orsó és a tengely folytatásaként a gerendákon kívülre ragasztottam. Ebből a húzott szálból a pántokra néhány helyen ragasztottam szegecseket. Ilyen szegecs kialakításra alkalmas még néhány gyógyszeres doboz, amelyen vakok és gyengén látók számára Brai-írással is fel van tüntetve a szöveg. Én is alkalmaztam ilyet a hajítórúdnál a kanálhoz legközelebb eső pánton.
A hajítórúdhoz egyébként alulról egy lapos fogpiszkálót ragasztottam, az a deszka tartja a kanalat. A kanalat ásványvizes üveg alján található 5 kis kidudorodásból vágtam ki. Egészen pontosan 2 db-ot és azokat egymásba ragasztottam. Kicsit össze is csiszoltam, de nem nagyon, nehogy túl szép legyen, hiszen ez nem birodalmi kőhajító, hanem goblin. Tűreszelővel karcolásokat reszeltem a kanálba kívül és belül is. A deszkára a kanál alatt 3 szegecset ragasztottam, és gemkapocsból egy kis hurkot hajtottam, amit a kanál alatti résbe illesztettem és ragasztottam. Ebbe a fülbe került az orsóról a cérna vége. A hajítórúd másik végén is elhejeztem egy hasonló fület, amire a kő rögzítésére szolgáló kötélzetet kötöttem. Mindent rögzítettem pillanatragasztóval is. A kő egyébként murvás parkolóban terem, csak fel kell szedni. Gemkapocsból készül még két "ács-kapocs" is, amiket a gerendákba óvatosan belekalapáltam, majd pillanatragasztóval fixáltam. A hajító rúd elejébe fúrtam egy furatot és abba egy hengeres fogpiszkálót ragasztottam, arra pedig egy régi törpe figuráról levágott fejsze fejet raktam, miután azt is átfúrtam. A két fő tartó gerendára egy-egy koponyát ragasztottam, az egyikre két levágott elf fejet is, míg a másikra egy ork pajzsot, amibe egy húzott szálból készül nyilvesszőt is illesztettem. A feszítő orsó egyik felére (amit hagytam, hogy az orsóházon kívülre lógjon) egy kis furatot készítettem, amibe egy gemkapocs került, hajtókart imitálva. Erre a karra egy fültisztító pálcika darabot húztam. Ezzel elkészült maga a kőhajító, már csak festeni kell.
Az alaplap 1 mm-es műanyag lapból készült, melyet méretre vágtam. Úgy képzeltem el, hogy ha egy ilyen szerkezetet építenek, akkor annak valami kis védelmet biztosan létrehoznak, ezért hengeres fogpiszkálóból hegyes cölöpöket ragasztottam előre mutató szögben a műanyag lapra. Ezeket a cövekeket kötéllel kötöttem össze, ami ebben a méretarányban a már említett cérna volt. Egy koponyát átfúrtam és az egyik cövekre húztam. A helyére ragasztottam a kőhajítót is. Úgy gondoltam, hogy a személyzetet mágnessel fogom rögzíteni az alapon, tehát valamilyen fém lapot kellett ragasztanom oda. Sikerült is három darab 20x20 és egy darab 25x25-ös kis fémlemezt kivágnom és azt úgy elhelyeznem a kőhajító körül, hogy ott majd a személyzet is bőven elférjen. Az alapot lehomokoltam, majd leműfüveztem a fémlemezeket kihagyva természetesen. A homokolásról (földezésről) és műfüvezésről már készült cikk, azzal itt külön nem foglalkozom.
A személyzet felét a dárdavetős készletből konvertáltam, azaz az egyiket még konvertálni sem kellett. A kőhajítót ugyanis úgy alakítottam ki, hogy a dárdavetőt kezelő goblin ide is jó legyen. Az igazán érdekes a követ cipelő goblin konvertálása volt. Eredetileg ez a goblin a vállain egy dárdát cipel. A dárda két végét sima hengeresre alakítottam ki reszelővel. Fogtam két rajzszeget és a tüskéjükre egy-egy Floormate-ből kifaragott követ szúrtam. Ezek után a rajzszeg aljára a már említett cérnából 120°-ként három kis kötelet ragasztottam, amiket eztán a rúdon rögzítettem. Így a dárdacipelős goblinból kőhordó lett. Alapozás után lefestettem a figurát (figyelni kell arra, hogy a Floormate-et előtte már le kell kenni akril festékkel, mert a spray-k kikezdik a felületét, ami néhány esetben előnyös is tud lenni, de itt nem az. A személyzet harmadik tagja egy vérfoci goblin lett, sok szót nem érdemes rá vesztegetni, átalakítan nem kellett. Az ork hajcsárnak egy sima orkot neveztem ki, amelynek a jobb kezébe egy harci szekér készletből kölcsön vett ostort raktam, bal kezébe pedig egy koponyát. Az összes figurát mágnessel láttam el, így a veszteségeket könnyen el lehet távolítani akár, vagy a Waaagh! Varázslat hatására is könnyen elhagyják a helyüket.
A gépet eddig csak egyszer próbáltam ki, akkor sem sok sikerrel, mert mindössze csak egyszer lőtt, és akkor sem okozott sérülést. Elhatároztam, hogy be kell szereznem egy halálugró katapultot is.

Kőhajító Kőhajító Kőhajító Kőhajító Kőhajító Kőhajító