Scenario leírása
Csata leírásaNemes elf - ork összecsapás

1200 pont

Lajos vs. Bogesz

Mint tudjuk az orkok gyűlölik az elfeket. Ezért is határoztam el magam, hogy egy összecsapást provokáljak ki Lajos elfjei ellen. Először csak kisebb piszkálódást terveztünk 1200 pontban, melynek eredménye alább olvasható.
Ez volt a klub második olyan csatája, ahol egy harmadik személy, mint bíró és fotós tevékenykedett, így a kérdéses távolság méréseket, vagy sablon által lefedett területet egy pártatlan személy döntötte el. E mellett nem a játékosoknak kellett a fényképezéssel foglalkozniuk. Ezúttal Szaka látta el a bíró szerepét.

Seregek:

Nemes elfek:
1 varázsló hős lovon (generális)
1 varázsló hős gyalog
10 íjász
15 dárdás (full command)
8 ezüst vértes (full command)
15 főnixgárdista (full command)
1 nyílvető


Orkok:
1 ork nagyfőnök (generális)
2 éjgoblin sámán (2. szintűek)
17 ork nagyfiu (full command)
10 vadork (full command)
6 erdei goblin póklovas (full command)
6 erdei goblin póklovas (full command)
1 goblin kőhajító
2 ork harci szekér


Terep és felállás:
A terepen a hosszú táblaszéleken volt egy-egy hegy, a rövid táblaszéleken (a táblaszéltől kb. 3-4 inch távolságra) egy-egy négyzet alakú erdő.
A felállást Lajos kezdte, és egyből az egyik hegyre felpakolta a nyílvetőjét, ezzel kijelölve, hogy melyik táblafelet tekinti sajátjának. Ezt ellensúlyozandó én a másik hegyre felraktam a kőhajítómat (amit még sosem használtam és már nagyon szerettem volna kipróbálni). Lajos a bal szárnyára szélre rakta az ezüstvérteseket, az osztagban a generálissal. Melléjük a lándzsások kerültek. Középen a már említett nyílvető jött, mellette jobbról az íjászok és jobb szélen a főnixgárda, benne a másik varázslóval.
Az orkok bal szárnyán a szélen az egyik erdő mögött állt az egyik póklovas osztag, mellettük az egyik szekér aztán a vadorkok. Utána a kőhajító a hegyen, melytől jobbra az ork osztag helyezkedett el, benne az összes karakterrel. És hogy mindegyik érvényesülhessen 6 figura szélesen állt fel az osztag. Tőlük jobbra a másik szekér és végül a jobb szélen a maradék póklovas osztag. A csatát Lajos kezdte.

1. kör, elfek:
A főnix gárda és az ezüstvértesek előre mozognak, ez utóbbi bízva, hogy elég közel kerülnek a kővetőhöz, hogy a generális elsüthessen egy varázslatot rá, de nem kerültek elég közel. A dárdások oldalazva mozognak a hegy felé. A gyalogos varázsló egy Saphery pajzsa varázslatot mondott az íjászokra, amit meg sem próbáltam semlegesíteni, hiszen ebben a körben nem terveztem semmit az íjászokkal. A generális a vadorkokra Khaine dühe varázslatot mondott, ami megölt közülük 4-et, még szerencse, hogy immúnisak a pszichológiára, így ezt a kis szúnyogcsípést fel sem veszik. A dárdavetőjével megsorozta a kőhajítómat, aminek az eredménye egy halott goblin lett. (Itt elfelejtettük a pszichológia tesztet, így a kőhajító személyzete a helyén maradt, de ez a játék további menetét egyáltalán nem befolyásolta.) 2 íjász pedig az orkokra lőtt, eredménytelenűl.

1. kör, orkok:
Torzsalkodásra az ork osztag 6-ost dobott, majd egy 5-öst, így 5 inchet mozogtak a legközelebbi látható ellenfél felé, ami a dárdavető volt. Az egyik sámán (amelyik a rálátást nem igénylő Gork lába varázslatot dobta ki), kivált az osztagból majd berohant a közeli erdőbe, és a játék végéig el sem moccant onnan, így meglehetősen sikeresen tudott koncentrálni a fent nevezett varázslatra (itt jegyzem meg, hogy a másik varázslata a Morké Vagy! lett, amit elfek ellen nem lett volna túl eredményes használni). A szekerekkel a két erdőt kívűlről próbáltam megkerülni ami, mint később látható lesz nagyon nagy taktikai hiba volt. A póklovasok értelem szerűen erőltetett menettel nyomultak be egyenesen az előttük álló erdőkbe. Az ork osztag pedig szintén erőltetett menetben haladt el az erdő mellett. A mágia fázis érdekesen alakult: az egyik sámán belefújt Urgok kürtjébe, ami visszafújt 1 sebet okozva neki. Utána egy Gork pillantása varázslattal próbálkozott még, de az nem okozott sebet. A generálisom Nibbla gyűrűjét próbálta használni, ami őt sújtotta majdnem agyon. A másik sámán Gork lába varázslatot sütött el, eredménytelenül. Lőni csak a kőhajítóval tudtam, de az sem talált.

2. kör, elfek:
A főnix gárda az erdő felé egyenesen nyomul előre, de még előtte a varászló átszalad az íjászok közé. Az ezüstvértesek tovább vágtatnak előre, úgy hogy az erdőt megpróbálják megkerülni, de csak addig, hogy rálássanak az orkokra. A dárdások oldalazva mozognak, ezúttal az ellenkező irányba. A gyalogos varázsló varázslatát semlegesítettem, a generális A lángoló vas hatalma varázslatát generálisom a szívósságának köszönhetően túléli. A nyílvető megöli a kőhajító személyzetének egy részét a maradék egy goblin pedig elfut. Az íjászok az orkokat lövik, de mindössze csak egy sebet okoznak nekik.

2. kör, orkok:
Torzsalkodásra a vadorkok és az ork nagyfiuk is 1-et dobnak (ebben a körben akartam a WAAAGH!-ot bejelenteni, még jó, hogy elfelejtettem). Elég szerencsétlen helyen torzsalkodtak, mert az íjászoknak és a dárdavetőnek is tökéletes célpontot nyújtottak. A póklovas osztagaimmal helyezkedtem kicsit, hogy megfelelő pozícióba kerülhessek, de az erdőből még nem rontottam elő. A szekerek is folytatták az erdőkerülést, kicsit megpróbáltak felzárkózni. A kürtös sámán újabb próbát tett a kürttel, amire sikerült újra 1-est dobnom, így ez a sámán hamar megtért Gork-hoz és Mork-hoz, hiszen satnya testét az 5-ös erejű légfuvallat, amit a kürt visszafújt, cafatokra tépte. A Nibbla gyűrűjét már nem is mertem használni, nehogy a generálisomnak is ilyen szörnyű vége legyen még az első choppacsapás előtt. Viszont a Gork lába meglehetősen jól taposott, ezúttal az íjászokra, akik közül 5 is fekve maradt a varázslat után.

3. kör, elfek:
A főnix gárda kicsit előre mozgott. Az ezüstvértesek pedig úgy döntenek, hogy bevárják az ork osztag rohamát, amit nem igazán tudtam mire vélni, talán a dárdavetővel és az íjászokkal akart még egy sorozatot lőni az orkokra az összecsapás előtt. A gyalogos varázsló varázslata félresikerült, aminek köszönhetően egy ingyen varázslatot elsüthetnek az orkok, ami természetesen a jól bevált Gork lába lett, de nem sikerült vele veszteséget okozni. A dárdavető eltalálja az orkokat és meg is öl talán 2-t, de ez nem okoz pánikot az orkok soraiban.

3. kör, orkok:
WAAAGH! A generális és osztaga belerohan az ezüstvértesekbe, a többi egységre nincs igazán hatással a WAAAGH! A póklovasok mindkét oldalon előretörnek és a bal szárnyon a főnixgárda, a jobb szárnyon a dárdások oldalába állnak fel. A vadorkok az erdőn át masírtozva szépen lassan haladnak előre. A szekerek előre mentek, bal oldalon abban bíztam, hogy a főnixgárda nem tudja kimanőverezni azt a kevés helyet és nem tud rohamozni. Újabb Gork lába, ezúttal a dárdásokra, 3 fő veszteséget okozva. Ehhez jött még egy veszteség a póklovasok rövidíjaitól, de a dárdások nem futnak el. A másik oldalon újabb rövidíj sorozat a főnixgárdára, de ott nem okoznak a nyílvesszők veszteséget. És most jött a játék fordulópontja, amikor is az ork nagyfiuk végre közelhercolhattak kicsit. Az ork nagyfőnök azonnal kihívást intézett a nemes elf varázsló-generális ellen, de ő gyáván (vagy inkább taktikusan) megfutamodott, és a hátsó sorban keresett menedéket. Az elfek gyorsaságuk révén először támadhattak, de veszteséget nem okoztak. Az ork nagyfiuk ezzel szemben Nogg mészárolós zászlóját és fejenként 2 choppát meglengetve 6 ezüstvértest vágtak le lovastúl, aminek eredményeképpen a generális és lovas csapata lefutott a tábláról, át egyenesen a dárdásokon, akik ezt látva követték vezérüket. Megdöbbentem azon, hogy a jobb szárnyamon hirtelen minden ellenfél eltűnt.

4. kör, elfek:
A főnix gárda rohamot jelent be a bal oldali szekerem ellen és sikerül neki a manőver néhány íves fordulás után. Az íjászok ráfordulnak a főnix gárda háta mögött álló póklovasokra. A megmaradt varázsló próbálkozik valamivel, de simán semlegesítem. A dárdavető ezúttal nem sorozatot lő, hanem egy dárdát, hiszen az orkok pont az oldalukat mutatják neki, ráadásúl 6 figura szélesek. A kilőtt dárda azonban csak egy ork halálát okozza. Az íjászok lelőnek egy póklovast. A főnix gárda okoz egy sebet a szekérnek, és a közelharc végeredményeképpen a szekér meghátrál és lemegy a pályáról.

4. kör, orkok:
A póklovasok bal oldalon megrohanják az íjászokat és a rohamreakció következtében egy póklovas el is hullik, a jobb oldalon a másik póklovas egység egy erőltetett menettel közelít a hegyhez és rajta a dárdavetőhöz. A jobb oldali szekerem előre megy, de ellenfél egyáltalán nincs ezen a térfélen. Az orkok teljes alakzat újra rendezést hajtanak végre, így most már csak 5 figura szélesek és egyenesen a főnix gárda felé néznek. A vadorkok kicsit előremennek, de nem érnek ki az erdőből. A Gork lába ezúttal a főnix gárdára ment, de nem okozott sebzést. A jobb oldali póklovasok rövid íjaikkal célba vették a dárdavető kezelőit, de kárt nem tettek bennük. Az elf varázsló kihívást intézett a rohamozó póklovasok bajnoka ellen, és párbajban le is vágta, valamint a maradék 4 íjász a maradék 3 póklovast lemészárolta az első harci körben.

5. kör, elfek:
A főnix gárda forog, hogy új ellenfelet keressen. Az íjászok és a mágus ívesen fordul, de csak annyit, hogy még ne legyen erőltetett menet, így lőhetnek is akár. A varázsló varázslatát az orkok simán semlegesítik. A dárdavető nem törődik a pókokkal, ami szerintem nagy hiba volt, és az orkokat lövi némi veszteséget okozva. Az íjászok nem találnak célpontot.

5. kör, orkok:
A póklovasok rohamot jelentenek be a dárdavető ellen. A vadorkok kicsit oldalaznak, de az erdőből még mindig nem látnak ki. Az ork nagyfiuk egyenesen előre masíroznak, ezúttal erőltetet menetben. Újabb Gork lába újra az íjászokra, ezúttal 2 fő esik el a hatalmas talp alatt, de az íjászok kitartanak és nem futnak el. A dárdavető két fős személyzete, bár elsőként támadnak, mégsem tudnak veszteséget okozni a pókoknak, akik viszont első körben lemészárolják őket, az egyiket ráadásúl mérgezéssel. Ez bizony megállíthatatlan roham a hegyen át, és a 17 inches dobás miatt bizony pont az oldalukat mutató íjászoknak rontanak. Az egy szem elf íjász, aki ütni tud meg is öli az egyik póklovast, de a maradék kíméletlenül felkoncolja az elfet. A varázsló és a megmaradt íjász futni kezd, de nem éri el a tábla szélét.

6. kör, elfek:
Mivel az íjászok elvesztették egységük 90%-át, így már nem gyülekezhetnek és a varázslóval együtt elmenekülnek. A főnix gárda várja sorsa beteljesülését.

6. kör, orkok:
Vadorkok visszafelé mozognak, hogy táblanegyedet foglalhassanak, az ork nagyfiuk úgyszintén. A Gork lába rátapos a főnix gárdára, és ezúttal egy veszteséget sikerül is okozni. A póklovasok kilőnek egy sorozatot rövidíjaikból és leterítenek egy újabb főnix gárdistát.

Végeredmény:
Az orkok szereztek két táblanegyedet, egy zászlót, valamint megfutamították a generálist. Így összesen 1350 pontot értek el. Az elfek számlájára pedig egy sámán egy osztag póklovas és egy kőhajító írható, ami összesen 398 pontot jelentett.

Rengeteget tanultam ebből a csatából. Most játszottam először nemes elfek ellen és rá kellett jönnöm, hogy a főnix gárda nagyon erős. Többet a közelükbe sem megyek. A WAAAGH! mágja szintén nagyon erős tud lenni. A kötött varázslataim közül egy sem sikerült, azokat a tárgyakat kár volt hozni, bár remélem legközelebb több szerencsém lesz velük. Úgy érzem a póklovasok használatát is kezdem elsajátítani, viszont a szekereket nem kell ennyire félteni, mert így semmi hasznuk nem volt. Természetesen lesz visszavágó 1200 pontban.

Bírói megjegyzés:
Mindkét fél sok hibát vétett a játék során. Az orkok igazából csak az ork nagyfiukat, és 6 póklovast használtak a játék folyamán azt viszont nagyon eredményesen. A szekerek tétlenül kóricáltak az erdők körül, míg a vadorkok az erdőben bújkáltak. Az elfek a jobb szárnyukat nagyon ügyesen levédték a főnix gárdistákkal, ellenben az egész balszárny generálisostól be lett áldozva úgy, hogy egyetlenegy veszteséget sem okozott. Szerintem amúgy nagyon gyengék ezek az elf ezüstvértesek, főleg úgy, hogy nem rohamra használja őket az ember.Vissza a lap tetejére