Scenario leírása
Csata leírásaNemes elfek - Törpék összecsapás

1250 pont

Lajos vs. Szaka

Szaka a seregét mustrálja... Miscast... Miscast... Miscast...
A XI. FFZ-re történő első felkészülési csatája a klubunknak. Már a közös seregösszeállításoknál arra törekedtünk hogy a lehető legtöbbet kihozzuk a seregeinkből a versenyre, és a játék közben is próbáltunk a stratégiai párbeszédre törekedni hogy még frissen a helyszínen tanulhassunk a hibáinkból. A seregek így néztek ki.

Seregek:

Nemes elfek:
2 mágus (az egyik a generális)
10 íjász
14 főnix őr (full command)
14 lotherni tengeri őr (full command)
2 nyílvetőTörpék:
1 thán (generális)
1 rúnakovács
10 mennydörgős
10 mennydörgős
13 vasgyúró (full command)
2 dárdavető (mérnökökkel)
1 ágyú (mérnökkel)
1 gyrocopterTerep és felállás:
A terepet nem cifráztuk túl (mivel a versenyen sem szokott sok tereptárgy lenni), és küldetést sem határoztunk meg a játékhoz. Egy erdőt, egy kő oltárt, és egy áthatolhatatlan sziklás terepet tettünk fel a csatatérre. Az elfek választottak oldalt, és ők is kezdték meg az első kört (persze ezt csak azért, mert nagylelkűen átengedtem nekik a kezdeményezést).

1. kör, nemes elf:
A főnix őrők előre törnek kitakarva a szélső nyílvetőt, amin már meg sem lepődtem. Az árnyékharcosok kiosontak az erdőből, míg a többiek nem mozogtak. A mágia fázisban csak egy varázsló tudott tevékenykedni, és egy ellenálhatatlan erejű páncélba sütéssel meg is sebezte a generális thán-omat. Ő erre éktelen haragra gerjedt és megátkozta gyáva varázslót, aminek a következményeire később visszatérünk. A lövési fázisban minden törpe éppen maradt, hála az elfek gyatra távolsági fegyvereinek és Grungi mesterrúnájának, ami a Vasgyúrók zászlaján fityegett.

1. kör, törpe:
A girokopter berepült a sziklák mögé, és össztűz alá vettük a főnix őrséget. Egy ágyú (ezt mondjuk én szúrtam el a tippelésnél), két 7-es erejű nyílvető, 10 törpe puskás, és egy giro-s lángsablon tudott 2 teljes sebet okozni az osztagnak. Ez amúgy a játék egészére jellenmző volt, hogy a főnix őrők a 4+ os mentőjüket 90% felett megdobták.

2. kör, nemes elf:
A főnix őrők tovább araszolnak 5"-et előre, míg a tengerész gyalogosok is bejönnek lőtávba, mivel 26"-re mind az íjuk mind a varázslójuk tehetetlen volt az első körben. Az árnyékharcosok egy kicsit behúzódtak a puskásaim hátába. A mágia fázis első felét semlegesítettem, a második felén meg jót nevettem, mert megfogant a thánom átka és félrevarázsolt az egyik hegyesfülű. Lövési fázisban az árnyékharcosok lelőttek 1 puskást, míg a sorozat nyílvető leszedett egy gépkezelőt a bal oldali nyílvetőm mellől.

2. kör, törpe:
A giro berepül a nyílvető mellé, és egy jól irányzott sorozattal nem talál el senkit. A bal szélső puskásaim megsorozzák a tengerészeket 4 sebet okozva nekik. Pár puskás és az ágyú a főnix őrőket lövik 0 eredménnyel. A nyílvetőim szintén nem találtak el senkit. Azt azért meg kell említenem, hogy törpéktől ilyen gyatra teljesítményt még nem láttam.

3. kör, nemes elf:
A főnix őrők besétáltak az ágyú elé tökéletes repesztávolságba, míg a nyílvetők ráfordultak a girokopterre. A mágia fázisban leszedték valami varázslövedékkel az ágyúm egyik kezelőjét, és láthattunk még egy félrevarázslást is de sajnos ennek sem lett komoly következménye. Lövési fázisban elhullott még egy nyílvetős törpém legnagyobb sajnálatomra, és a kopter is beszedett egy sebet az egyik nyílvetőtől. Lajos barátom sorozatlövést használt mindkét esetben, és a 4-es erejű támadások nem nagyon jöttek át az 5-ös szívósságon. Lehet, itt meg kellett volna kockáztatni az egyes lövést 6-os erővel.

3. kör, törpe:
Az első roham bejelentése! A giro belerongyol a nyílvető személyzetébe. Elindulnak a vasgyúróim a thánnal, és a rúnakováccsal az íjászok felé. Ez egy nagyon komoly stratégiai hiba volt a részemről. Ma már tudom, hogy a főnixőrőkre kellett volna ráfordulni és kiverni őket a pályáról. Lövési fázisban leszedtünk pár tengerészt a szélső puskásokkal, a nyílvetők hozták a formájukat és nem találtak, míg a másik puskás osztagom leszedett egy főnix őrt (ezt már szinte el sem hittem), és a legnagyobb ütőerőm a repeszekkel töltött ágyú, ami lesöpörhette volna a főnixőrséget csütörtököt mondott. Hát itt már tisztán látszott hogy ez nem a mi napunk lesz. A közelharcban nem tudtunk sebet okozni, de egységerő miatt túlerőben nyert a giro, de persze elfek kitartottak.

4. kör, nemes elf:
Az árnyékharcosok legnagyobb meglepetésemre oldalba rohamozzák a puskásaimat, akik állják a rohamot. A főnix őrők is rohamot jelentettek be a csődöt mondott ágyú ellen. Mivel nem akartam lemészároltatni szegény törpéimet (nem is beszélve a szomszédos egységek esetleges pánikdobásairól) ezért kiadtam a parancsot a visszavonulásra, amit ők túl komolyan vettek és lerohantak a pályáról. Mágia fázisban a főnixes varázsló belesütötte a törpe puskásomat a bőrpáncéljába 2-es erővel (skandallum), míg a másik megintcsak félrevarázsolt egy jót, és okoztott is magának egy sebet ezáltal. Lövési fázisban találat nem történt. Közelharcban a giro-m leölt egy elfet, a másik menekült volna de egy gőzhelikopter elől elfutni mégiscsak nevetséges kísérlet, így őt is a helyszínen utólérte a sorsa. Az árnyékharcosok nem tudtak sebet ejteni a puskásokon, míg Tronek az ifjú puskásom fegyverének a tusával letaglózta az egyik támadót, ezáltal nyerve a közelharcot ráfordulhattunk a hegyesfülü támadókra.

4. kör, törpe:
A giro berepült az íjászok oldalába, és lesorozta az egész osztagot 5 sebet okozva nekik. A jobb szélen lévő puskások két sorba rendeződve alakzatot váltanak, így várják a főnixek rohamát. Egyébként ennek az volt a lényege hogy a két nyílvető szabadon lőhessen rájuk. Ezek tudtak is 1 teljes sebet okozni ketten. Közelharcban a bal oldali puskásaim leütöttek két árnyékharcost saját veszteség nélkül. Ezek jól elfutottak, de nem üldöztük őket. Ehelyett a kézifegyvereket eldobva ismét puskát ragadtak és jól hátbalőtték őket (de ez már a következő kör töeténete).

5. kör, nemes elf:
A főnix őrők rohamot jelentenek be a puskások ellen, mivel ezekkel nem volt értelme csatába bonyolódnom command group nélkül egy túlerőben lévő és félelmet okozó egység ellen, ezért a menekülés rohamreakciót választottam. 9" re voltak a pálya szélétől ami a törpéknek jó távolság ahhoz hogy fennmaradjanak a -1 meneküléssel. Ezek persze nem tették. Mágia fázisban az egyik varázsló 3 kockával vagy 16-ot dobva rámondta a főnix lángja varázslatot a vasgyúróimra 1 veszteséget okozva nekik. A többi varázslatot semlegesítettem.

5. kör, törpe:
A giro berohamozta a másik nyílvetőt. Mágia fázisa mivel nincsen a törpéknek, ezért elfelejtettem semlegesíteni a főnix lángját ami teljesen megfordította a csata kimenetelét. Lövési fázisban a puskások letakarították a menekülő árnyékharcosokat, míg a nyílvető szokás szerint nem okozot sebet. A giro közelharcban behentelte a nyílvető személyzetét, és ezt látva az íjászok látványos menekülésbe kezdtek a vasgyúrók felé.

6. kör, nemes elf:
Az íjászok nem gyülekeztek, ehelyett menekülni kezdtek a pálya széle felé. A főnix őrők rossz pozíciójuk miatt nem tudtak rohamot bejelenteni. Mágia fázisban a főnix őrők közt lévő varázsló varázslatait semlegesítettem, míg a másik fenntartotta a főnix lángját 4 sebet okozva harcosaimnak akik pániktesztre 11-et dobva menekülésbe kezdenek.

6. kör, törpe:
Gyülekezés a generális csapatának 10-es célszámra. Dobás eredménye 11. Na itt úszott el a generálisom, a rúnakovácsom, és a komplett vasgyúró osztag mind agyonrúnázva. Ez kb a seregem 1/3-át tette ki pontértékben. A girokopter berepült a tengerészek oldalába, és lelőtt köztük 3-at ezáltal jó kis pánikot keltve köztük. A puskásaim alakzatot váltottak (habár értelme már nem volt), míg a nyílvetőim hozva formájukat sebokozás nélkül befejezték a körüket.

Végeredmény:
A játék ezáltal döntetlennel ért véget minimális ponttöblettel a törpe sereg javára. Remélem az FFZ-n nagyobb sikerem lesz a kockadobásban, mert hiába akármilyen kiforrott a technika, ha Fortuna nem áll a törpe generális mellé. Amit tanultam ebből a játékból, hogy a játék második felében ne akarjunk átérni a törpe harcosainkkal az ellenfél oldalára, mert valószínű, nem fognak odaérni. A másik fő tanulság: igenis van a törpéknek is mágikus fázisa…
Vissza a lap tetejére