Scenario leírása
Csata leírásaCsajki

1941. szeptember 16.
Harctéri jelentés a 22. lövészezred parancsnokának

A Kijev-Csajki repteret a hajnali órákra sikerült megtisztítani a szovjetektől. A repteret erős szovjet gyalogos alakulat tartotta, tüzérségi és páncélos támogatással. A gyalogság a reptértől nyugatra beásva várakozott. A 22/2 zászlóalj Csajki falu keleti szélén sorakozott fel, itt foglalta el kiindulási pozícióit. Északon a hadosztályközvetlenként beosztott páncélos századot vetettük be.
Az előrenyomulás egyszerre történt az egész szakaszon, a gyalogásg kissé lemaradva követte a páncélos járműveket. Felderítő járműveink igen hamar harcérintkezésbe kerültek az ellenséggel, ekkor észleltülk először, hogy a szovjetek komolyabb erőket vontak össze a reptér védelmére. Sajnos a szovjetek heves ágyú és aknatűzzel fogadták a gyalogságunkat, így a 2., 3., és 4. század teljesen megsemmisült, mire a szovjet vonalakat elérték volna. A fent nevezett századok állományának több, mint fele odaveszett, a sebesülteket a reptér bevétele után Ju-52-esekkel szállítottuk el szeptember 16. délelőtt 10.45-ig.
A megmartadt 1. század a reptér északi részénél található 731-es magaslatot megkerülve elérte a szovjetet, heves tűzpárbajt folytattak, majd a magaslatot bevették és tartották is az erősítés beérkezéséig.
A reptér déli részére páncélozott felderítőink és egy rohamlöveg szakasz betört és a beásott gyalogság hátába, oldalába került, valamint az ott felállított tüzérségi eszközöket fenyegette. Ezt a betörést azonban a szovjetek elreteszelték, gyalogsági rohammal és a páncélosok átcsoportosításával a tért nyert egységeinket megsemmisítették.
A páncélos századunk középen lendült támadásba, de a lövészárkok előtt a támadás leállt, heves páncéltörő tűz fogadta a századot. Megpróbáltak ugyan áttörni a beásott gyalogságon, de a támadás elakadt, sőt a szovjetek a lövészárkaikat elhagyva lerohanták a páncélosokat. A századot feltartóztatták és harcképtelenné tették, de a járművek jó állapotban végül újra a kezünkre kerültek.
19.50-ig ez az állapot állandósult, se a szovjetek, se mi nem tudtunk újabb eredményeket elérni. 22.40-re érkezett be az erősítés a déli körzetből, és a friss 22/1-es zászlóaljal kiegészülve végül sikerült a repteret elfoglalni.
62 szovjet sorállományú és 2 tiszt esett fogságba. A tiszteket kihallgattuk, érdemleges információval nem szolgáltak. A szovjetek a repteret elhagyták, a készleteket (üzemanyag, lőszer) felgyújtották mielőtt megszerezhettük volna.

A nagy veszteségekre való tekintettel, kérem a zászlóalj mielőbbi feltöltését.

Major Thomas Kühler, 22/2.

1941. szeptember 16. Csajki


Vissza a lap tetejére