Scenario leírása
Csata leírásaKáosztörpe - Goblin összecsapás

1000 pont

Bogesz vs. JurityaA birodalmi időszámítás kezdete előtt 99-ben járunk. A fekete orkok fellázadnak káosztörpe uraik ellen, és Zharr-Naggrund néhány alsó szintjét feldúlják. A káosztörpe hadurak hatalmas erőket összpontosítanak, hogy a lázadó zöldbőrűeket visszaszorítsák, ami sikerül is. A menekülö orkok és goblinok a Világvége Hegység felé törnek ki, de egy kisebb csapatuk a Gyász Hegység irányába menekül. Ezek üldözésére küldenek egy kisebb káosztörpe alakulatot és végül sikerül is a hegyek lábánál utolérni őket. Ezt a csatát mesélem most el.

Seregek:

Káosztörpe:
1 káosztörpe hős (generális)
1 káosztörpe varázsló (2. szintű)
1 bika kentaur seregzászlóvivő
12 káosztörpe baklövő (bajnokkal)
17 káosztörpe harcos (full command)
4 hobgoblin dárdavető
1 halál rakéta

Goblin:
1 goblin nagyfőnök farkasszekéren (generális)
2 éjgoblin sámán (2. szintűek)
20 éjgoblin (zenésszel, 2 fanatikussal)
20 éjgoblin (zenésszel, 2 fanatikussal)
5 éjgoblin squiglovas
2 goblin dárdavető
1 goblin kőhajító
1 óriás

Terep és felállás:
Az asztal jobb oldalán egy kőfal volt, némi kiégett rom és egy kisebb erdő. A bal oldalon szintén egy erdő, egy kőfal és egy magányos fa. A goblinok kezdték a felállást. A két erdő között a nyílt területen álltak fel az éjgoblin harcosok, mögöttük a hadigépek. A bal oldali erdő mögött a squiglovasok, a széleken pedig az óriás és a farkaslovas szekér. Az egyik sámán a kőhajító mellé állt be, a másik egymaga bújkált a romok és az erdő mögött. A káosztörpék középre a halálrakétát tették, tőle jobbra a harcosok álltak (velük a generális), balról pedig a baklövők (velük a varázsló és a bika kentaur). A két szélen pedig két-két dárdavető helyezkedett el.

1. kör, Káosztörpe:
A harcot a káosztörpék kezdték. A két gyalogos alakulat előre nyomult. A tűz varázsló megpróbálkozott ugyan némi tűzfallal és tűzlabdával, de egyik sem sikerült, illetve semlegesítették. A halál rakéta nem talált, de az egyik dárdavető megölt 3 éjgoblint.

1. kör, Goblin:
A generális előre mozog a szekéren, a másik oldalon ugyanígy tesz az óriás, és középen a két éjgoblin osztag is. A kőhajítót elhagyja a sámán, és az erdő felé mozdul el. A squiglovasok ebben a körben nem mozognak, mert összekaptak valamin. A hátrébb álló sámán Gork lába varázslatba kezd, de balul sül el. Ráadásl olyan hatalmas energiákat szabadít fel, hogy nem csak saját magát öli meg, hanem minden saját osztagra veszélyt hoz. A generális szekere két sebet szenved el. A már sérült éjgoblin osztag is elveszít egy újabb főt, bár a másik osztag továbbra is sértetlen marad. Az óriás is megsínyli a dolgot és kap egy sebet. A másik sámán belehal az akcióba, a squiglovasok 3 főt veszítenek, a kőhajító sértetlenül vészeli át a tragédiát, míg a két dárdavető egy-egy főt elveszít a legénységéből. Ezek után már nem is tudnak olyan pontosan célozni és így nem érnek el találatot.

2. kör, Káosztörpe:
A baklövők épp megfelelő távolságra állnak, hogy a szemben álló még teljes éjgoblin osztagot megsorozzák. Le is lőnek 11 főt, de az éjgoblinok nem ijednek meg. A varázslatokat sikerül semlegesíteni.

2. kör, Goblin:
A szekér megrohamozza az egyik dárdavetőt, de annak kezelői elmenekülnek. Az éjgoblin osztagok kicsit előre mozognak, épp annyira, hogy a két-két fanatikust szabadjára engedjék. Kettő nem éri el a célt, egy-egy pedig a két káosztörpe osztagon megy át. A harcosok 4 főt veszítenek, a baklövők csak egyet.

3. kör, Káosztörpe:
A bika kentaur seregzászlós megrohamozza a megtépázott éjgoblin osztagot. A baklövők egy alakzat újrarendezésével teljesen balra fordulnak (az óriás felé), a harcosok ugyanezt teszik jobbra, a szekér felé. A mágia és a hadigépek szokás szerint hatástalanok, kivéve a bal oldali dárdavetőt, mely telibe találja az óriást, és 3 sebet okoz neki. A bika kentaur megöl két éjgoblint és azok megtörnek, de a kentaur levágja őket.

3. kör, Goblin:
A maradék éjgoblin osztag civakodik. A fanatikusok közül az egyiknek a megterheléstől megáll a szíve, a másik a nyakára tekeri a láncot, a harmadik az erdő fáinak csattan, a negyedik pedig a saját osztaga felé mozdul el, de el nem éri. A squiglovasok megrohanják a bikakentaurt oldalról. A szekér kissé helyezkedik. Az óriás pedig az egyik dárdavetőt rohamozza meg, de annak legénysége futásnak ered inkább. A kőhajító egyik feszítő szíja elszakad, ezt legalább még egy kör, amíg megjavítják. Több sikeres lövés nincs. A bikakentaur levágja a két squiglovast.

4. kör, Káosztörpe:
A gépkezelők gyülekeznek. A bika kentaur megrohanja az egyik dárdavetőt. A harcosok kissé előre mozognak, a varázsló kiszáll a baklövő osztagból és a magányos fa mögött keres menedéket. A varázsló egy tűzgolyóval ropogósra süti az óriást. A hadigépek hatástalanok, a seregzászlós leveri a dárdavető személyzetét és leszalad az asztalról.

4. kör, Goblin:
A maradék fanatikus a varázsló felé indul el, de épp a magányos fának csapódik. Az éjgoblin osztag azonban sikeresen oldalba támadja a káosztörpe harcosokat. A szekér rohamot jelent be a dárdavetők ellen, de azok kezelői elszaladnak. A káosztörpe harcosok megölnek 5 éjgoblint saját veszteség nélkül. A generális közelségének köszönhetően azonban nem szaladnak el. De a törpék szembe fordulnak velük.

5. kör, Káosztörpe:
A gépkezelők gyülekeznek, illetve az egyik csapatuk lefut a pályáról. A baklövők megfordulnak. A mágiákat semlegesítik. A halál rakéta végre sikeresen eltalál valamit, és most ez a szekér, ami kap is egy sebet. A harcosok a generálissal az élen egyetlen sebet tudnak okozni az éjgoblinoknak, ráadásul egy káosztörpe is elesik. De ettől függetlenül az éjgoblinok bukják a harcot és menekülésbe kezdenek. A törpék nem üldözik őket, viszont ezt látva a generális is megijed és futásnak ered. Le is menekül a pályáról.


Epilógus:
A játék gyakorlatilag itt ért véget, mert Juritya nem látta értelmét a folytatásnak. Itt kell megjegyeznem, hogy a csata előtt egy fél körös csatát már lejátszottunk, ahol én adtam fel, mert az első körben eltűnt a fele seregem mindenféle ártó mágiáknak és hadigépeknek köszönhetően. Mivel először játszottam káosztörpékkel, szerettem volna kipróbálni mindent, amim van ezért azt a csatát feladtam, hogy még beleférjen az időbe egy második, ami mint a leírás is bizonyítja sokkal szerencsésebben alakult. A csatát a 7. kiadás szabályai szerint játszottuk.


Vissza a lap tetejére