Scenario leírása
Csata leírásaNemes elf - Ork összecsapás

3000 pont

Frater Servitus (Lajos) vs. BogeszLejátszottam életem első 1500 pontnál nagyobb (nem páros) csatáját. A csatáról képeket is készítettem, a leírást pedig Lajos alkotta meg. A következő sorok az ő tollából (billentyűzetéből) származnak.

Seregek:

Nemes elf:
1 Alith Anar (generális)
1 Caradryan
2 Varázsló (2. szintűek)
1 Sárkánymágus
2x10 Íjász
14 Lándzsás (full command)
14 Főnix Gárdista (full command)
10 Fehér oroszlán (full command)
10 Hoethi kardmester (full command)
5 Árnyékharcos
3 Dárdavető
1 Tirnaoci harci szekér
1 Oroszlános harci szekér


Ork:
1 Ork harci főnök Acélhátú vaddisznón (generális)
1 Ork nagysámán (4. szintű)
1 Ork nagyfőnök vaddisznószekéren
1 Goblin sámán farkaszsekéren (2. szintű)
2 Éjgoblin sámán (2. szintűek)
27 Ork nagyfiú (full command, dupla choppa)
17 Vadork (full command, dupla choppa)
2x6 Erdei goblin póklovas (zenész, rövid íj)
5 Goblin farkaslovas (zenész, rövid íj)
10 Ork vaddisznólovas (full command)
8 Éjgoblin squig lovas
4 Goblin dárdavető
1 Ork harci szekér
1 Goblin halálugró katapult
4 Troll
1 Óriás

Terep és felállás:
A csatamező két oldalán egy-egy liget állt, amelyek két domb alkotta szorosig tartottak.
Az elf sereg közepén Caradryan és a Főnix Őrök álltak fel, két oldalukon egy-egy íjász egységgel. Az íjászok mögött állt fel egy-egy dárdavető, a harmadik pedig a baloldali íjászok mellett helyezkedett el. A jobbszárnyon az íjászok mellett, kissé hátrébb álltak fel a Hoethi Kardmesterek, előttük a Fehér Oroszlánok, a legszélen pedig a tiranoci szekér állt, úgy, hogy elférjen az erdő és a csatamező széle közt. A balszárnyon a dárdavető mellet álltak a lándzsások, a sárkánymágus, és az oroszlános szekér. Az annuliai kristályt hordozó mágus a lándzsások közt állt fel, a másik pedig a jobboldali íjászok mögött. Alith Anar és az árnyharcosok a jobboldali erdőben álltak fel.
Az ork horda közepén álltak fel a farkaslovasok és a vadorkok, valamint egy disznós szekér. A farkaslovasok mögött állt fel Bog’esh a vaddisznorkjaival. A jobbszárnyon álltak fel a trollok, mögöttük a halálugrók. A két dárdavető egymás hegyén hátán állt a trollok mellett, mellettük egy farkasszekéren egy goblin sámán, póklovasok, és a szélen az óriás. A póklovasok mögött állt egy disznós szekér egy ork nagyfőnökkel. A balszárnyon állt sok ork nagyfiú, köztük Nagy Mee'lin. Mögöttük állt két másik dárdavető, a szélen pedig póklovasok és squiglovasok helyezkedtek el. Velük szemben rejtőzködött Alith Anar és az árnyharcosok.

1. kör, Nemes elf:
Alith Anar és az árnyharcosok a jobboldali ligetben annyira előrehúzódtak, hogy rálássanak ez ellenségre, a Fehér Oroszlánok erőltetett menetben benyomultak ugyanerre az erdős részre. A lándzsások a varázsló vezetésével a baloldali erdőbe meneteltek előre, az Ellyrion-i zászló hatására nyílt terepként kezelve azt. Tűzszívű Ilalnenn az baloldali erdő mellett előrerepült sárkányával, az oroszlános szekér pedig követte. A tiranoci szekér a jobboldali erdő mellett suhant előre, a két íjász egység pedig eloldalazott a dárdavetők elől, hogy azok tudjanak majd tüzelni.
A három elf varázsló hiába szőtte a bűbájokat, Nagy Mee'lin és sámánjai ellenvarázst olvastak a csatamezőre. Mire kifulladni tűnt az elf mágia, az egyik varázsló sikeresen rámondta az íjászokra Saphery Pajzsát, a lándzsásokkal tartó pedig lehetővé tette, hogy a sárkány továbbrepülhessen az óriás felé, azonban így sem sikerült elérni a behemótot.
A lövési fázisban a bal oldali elf íjászok lelőttek 3 farkaslovast, a jobb oldaliak egy zöldbőrűt sem sebeztek meg. A sárkány lehelete nem sebezte az óriást. A három dárdavető üteg tűz alá vette az ork hordát, és az ezüsthegyű vesszők megöltek 2 vaddisznorkot és 2 vadorkot. Alith Anar Holdíjja két nagyfiút ölt meg, az árnyharcosok nem találták el az ellenfelet, mintahogy a tiranoci szekér utasai sem.

1. kör, Ork:
A trollok nem felejtették el, mit is keresnek itt, úrrá lettek tunya eszükön. A vadorkok és a bal oldali póklovasok azonban marakodni kezdtek. Az óriás és a jobb oldali póklovasok rohamot jelentettek be a sárkány ellen, a squiglovasok pedig Alith Anar, és az árnyharcosok ellen. A póklovasok azonban úgy megrémültek a nemes bestiától, hogy elmenekültek a csatamezőről ijedtükben. A farkasszekér és az egyik disznós szekér a sárkánymágus felé indult, A trollok elfoglalták a baloldali dombot, a nagyfiúk pedig a jobboldalit. A farkaslovasok kioldalaztak Rettenthetetlen Bog’esh vaddisznorkjai és a disznós szekér elől, amik meg is indultak előre, az elf vonalak felé.
A mágia fázisban az ork sámánok Gork hadi útját akarták kijelölni az elf egységeken átgázolva, de az elfek egy semlegesítési tekerccsel ezt megakadályozták. A farkasszekéren ülő goblin sámán félrevarázsolt, és őrjöngő hülyeség vett erőt rajta a csata végéig. A Gork lába varázslat azonban, aminek a célpontja a lándzsások voltak, ellenállhatatlan erővel jött létre, és megölt 3 elfet. Az orkok megfújták Urgok Kürtjét, amely félelmet lopott az elfek szívébe és megacélozta az orkok és goblinok bátorságát.
A lövési fázis teljes kudarc volt a zöldbőrűek számára, egy elfet sem tudtak a hadigépek és az íjászok megsebezni.
A közelharci fázisban sárkánymágus többször is sikeresen megsebezte az óriást, aki viszonzásul kínjában lefejelte a sárkányt. A közelharcot az elf nyerte, de az óriás nem futott el. Alith Anar és árnyharcosai érzelemmentes kegyetlenséggel fogadták a squiglovasok rohamát; Nagarythe királya 3-at, harcosai egyet vágtak le. A squiglovasok menekülőre fogták a dolgot, Alith Anar egysége pedig az üldözésükre indult, és lerohanták a torzsalkodó póklovasokat.

2. kör, Nemes elf:
A Fehér Oroszlánok az ork nagyfiúkkal szemben kiléptek az erdő szélére, hogy lássák az ellenfelet. A lándzsások tovább haladtak előre az erdőben. Az oroszlános szekér visszafordult a bal szélső elf dárdavető felé, hogy szükség esetén segíteni tudja a trollok ellen. A tiranoci szekér megkerülte az erdőt és megérkezett az árnyharcosok mögé.
A varázslatok katasztrofálisan sikerültek az elfeknek. Mind a sárkánymágus, mind a lándzsásokhoz csatlakozott varázsló félrevarázsolt, aminek a hatására az elszabaduló mágia megölt 3 elf lándzsást.
A lövési fázis mindenért pótolta az elfeket. A három dárdavető össztüzet zúdított az ork hadúr vaddisznós egységére, és megöltek 4 disznólovast. A jobb oldali íjászok nem találtak el senkit, a bal oldaliak egy sebet okoztak a trolloknak.
A közelharcban Alith Anar és az árnyharcosok lekaszaboltak 5 póklovast, és addig üldözték a menekülő magányos túlélőt, hogy utolérték a menekülő squiglovasokat is, és azokat is felaprították. A sárkánymágus varázskardjával két sebet okozott az óriásnak, de az üvöltöző bestiától megrettent sárkány elfutott, 15 inchet menekülve, a sebzett dühös óriás meg utána.

2. kör, Ork:
Rettenthetetlen Bog’esh elüvöltötte magát: Waaaaaaaaaaagh, és az egész ork sereg üvöltve rávetette magát az elfekre.
Az óriás újra rohamot jelentett be a sárkány ellen, aki szerencsétlen módon elmenekült a csatából. Rettenthetelen Bog’esh rohamra vezette vaddisznólovasait a Főnix Őrök ellen, Nagy Mee'lin pedig a nagyfiúkat a Fehér oroszlánok ellen. A középen lévő disznós szekér az Árnyharcosok irányába fordult, a másik kettő követni próbálta az óriást. A vadorkok követték a disznólovasokat, az egyik dárdavetőt előrébb tolta a személyzete. A trollok előrébb mentek a dombon.
A mágia fázisban a Lefejelés varázslat megölte a Fehér Oroszlánok bajnokát, Gork keze pedig segített az óriásnak, hogy hátulról megrohamozza az oroszlános szekeret. A többi bűbájt hatástalanították a nemes elf varázslók.
A hadigépek ismét képtelenek voltak kárt okozni az elfekben, Bog’esh nagy bosszúságára.
A rohamozó óriás egy sebet okozott az oroszlános szekérnek. A Fehér Oroszlánok megöltek három ork nagyfiút, Nagy Mee'lin pedig végzett egy elffel. Caradryan, a Főnix Őrök kapitánya párbajra hívta Rettenthetetlen Bog’esht, a kiegyenlített harcban nem tudták megsebezni egymást. A főnix Őrök megöltek egy disznólovast, és a „Rettehtetelen Bog’esh” megfutott maradék két lovasával egyetemben. Az Üldöző Főnix Őrök elérték a vadorkokat.

3. kör, Nemes elf:
Az eddig passzív kardmesterek alakzatot váltottak, hogy jobban elférjenek az előttük magasodó sziklák közt. Alith Anar és az árnyharcosok a goblin dárdavetők felé indultak, a tiranoci szekér követte őket.
A mágia fázisban az ork és goblin sámánok minden elf varázslatot semlegesítettek.
A lövési fázisban a bal oldali íjászok megöltek egy menekülő disznólovast, a bal oldali dárdavető pedig egy sebet okozott a trolloknak. A középső dárdavető pedig végzett rettenthetetlen Bog’esh utolsó vaddisznorkjával is. Alith Anar és az árnyharcosok próbáltak végezni Bog’esh-sel, de ez nem sikerült.
A közelharcban az óriás megint lefejelte az oroszlános szekeret, újabb sebet okozva annak. A Fehér oroszlánok elvesztették a közelharcot a nagyfiúkkal szemben, és bemenekültek az erdőbe, ügyet sem vetve az ott tanyázó két farkaslovasra. Caradryan kihívta párbajra a vadorkok főnökét, akit meg is ölt. A vadorkok megrémültek a veszteségeiktől, és elfutottak, az Őrök pedig utánuk rohantak.

3. kör, Ork:
A trollok elvesztették a csata fonalát, és bementek az erdőbe málnát szedni. A nagyfiúk alakzatot váltottak, hogy előbb kiérjenek az erdőből, a goblin sámán pedig hülyeségében behajtotta szekerét az erdőbe, ahol az egy sebet kapott az ütközéstől.
A mágia fázisban Gork lába letaposott két elf íjászt, a többi varázslatot hatástalanították.
A dárdavetők nem találtak, a halálugró katapult eltalálta a tiranoci szekeret, de nem okozott neki sebet.

4. kör, Nemes elf:
A Főnix gárda újra rohamot jelentett be a vadorkok ellen, tovább kergetve őket. A lándzsások lerohanták a goblin sámán szekerét, aki megfutamodott az elfek elől. Az oroszlános szekér elmenekült az óriás elől.
A mágiafázis teljes csőd volt az elfeknek, az orkok minden varázslatot hatástalanítottak.
A bal oldali dárdavető végzett az óriással, a másik kettő sikertelenül próbálta szétlőni a disznós szekeret. Az íjászok nem tudtak sebet okozni a nagyfiúknak.

4. kör, Ork:
A disznós szekér rohamot jelentett be a Főnix Őrség ellen, akik taktikusan meghátráltak az ork szekér elől. A farkaslovasok a Fehér Oroszlánok hátába kerültek, a nagyfiúk pedig szembe fordultak a tiranoci szekérrel.
Az orkok vad mágiáját hatástalanították az elf mágusok egy kivételével: Nagy Mee'lin Mork Pillanrása varázslattal megsemmisítette a tiranoci szekeret.
Az egyik dárdavető lelőtt három lándzsást, a másik pedig okozott egy sebet az egyik elf dárdavetőnek.

5. kör, Nemes elf:
Az oroszlános szekér sikeresen gyülekezett, a kardmesterek elindultak a csatamező közepe felé.
A mágia fázis szokás szerint sikertelen lett.
A dárdavetők egyike egy sebet okozott a disznós szekérnek, a másik nem talál, a harmadik pedig egy sebet okoz a másik disznós szekérnek. Az íjászok nem találnak el senkit, és most először Alith Anar is hibázik.

5. kör, Ork:
A baloldali disznós szekér és a trollok megrohamozzák a baloldali dárdavetőt, a vadorkok Altih Anar és az árnyharcosok felé fordultak, a nagyfiúk pedig a Fehér Oroszlánok felé.
A mágia fázisban a Mork segít varázslat hatott az oroszlános szekérre, a lándzsásokkal lévő mágus szenvedett egy sebet az ork mágiától.
A halálugró belecsattant a kardmesterek közé, és végzett négyükkel. A dárdavetők nem tudtak sebet okozni az elf dárdavetőnek.
A szekér és a trollok kipusztították a dárdavetőt, és lerohanták az elf íjászokat.

6. kör, Nemes elf:
Az oroszlános szekér oldalba rohamozta a disznós szekeret, a Fehér Oroszlánok megrohanták a nagyfiúkat, a Főnix gárda előrébb mozgott, a kardmesterek pedig megkerülték a jobb oldali dombot.
Az utolsó kör elf mágiafázisa ismét kis híján katasztrófába torkollott; mindkét mágus félrevarázsolt, de szerencsére súlyosabb következmények nélkül.
A lövési fázisban a középső dárdavető egy sebet okozott a disznós szekérnek, a jobb oldali az egyik goblin dárdavető egyik kezelőjét ölte meg. Alith harcosai lelőttek négy vadorkot, maga az árnykirály két orkkal végzett.
A közelharcban az oroszlános szekér elpusztította a disznós szekeret, a trollok megölték az íjászokat, az oroszlános szekér legénysége pedig egy sebet okozott a szekér roncsai közül előmászó ork hősnek.
A Fehér Oroszlánok elveszítették a közelharcot a nagyfiúk ellen, de nem futottak el.

6. kör, Ork:
A középen előretörő disznós szekér lerohanta a kardmestereket, az egyik éjgoblin sámán csatlakozott ahhoz a dárdavetőhőz, melyhez már csatlakozott a másik éjgoblin sámán is a csata elején, így annak egységereje ötösre nőtt.
A mágia fázisban az egyre gyengülő ork mágia csak egy elffel tudott végezni.
A lövési fázisban a halálugró katapult szétesett a rá nehezedő nyomás alatt.
A disznós szekér legázolta a kardmestereket, három halottat hagyva maga után, de a hős elfek kitartottak. A trollok szétverték az oroszlános szekeret, a nagyfiúk lemészárolták a Fehér Oroszlánokat.


Epilógus:
A csata végeredménye döntetlen lett, 230 ponttal az elfek teljesítettek jobban, és presztízsként elkönyvelhették, hogy elkergették az ork hadvezért a csatamezőről.


Vissza a lap tetejére