Scenario leírása
Csata leírásaZsoldos - Törpe összecsapás

1250 pont

Jézus vs. SzakaA XI. FFZ Nagymaroson került megrendezésre 26 fővel fantasy kategóriában. A legnagyobb meglepetésemre én indultam egyedül törpe sereggel. Az első ellenfelem Jézus zsoldos serege volt, ami emlékeim szerint az alábbi egységekből állt:

Seregek:

Zsoldos:
2 gyalogos varázsló (az egyik a generális)
1 pénztáros páncélozott harci ménen
X pénztáros testőrsége
3 ogre emberevő (dupla lőfegyverrel)
3 ogre emberevő (dupla lőfegyverrel)
5 könnyűlovas
5 könnyűlovas

Törpe:
1 thán (generális, kétkezes fegyver, puska, rúnák)
1 rúnakovács (rúnákkal)
10 mennydörgős (pajzzsal)
10 mennydörgős (pajzzsal)
13 vasgyúró (full command, rúnák)
1 dárdavető (mérnökkel, rúnával)
1 dárdavető (mérnökkel, rúnákkal)
1 ágyú (mérnök pisztollyal, rúna)
1 gyrokopter

Terep és felállás:
A terep nagyon kedvezett a seregemnek. Volt rajta az egyik sarokban egy hegy, a pálya közepén egy kisebb erdő mellette a fekete lovag, és két kerítés egymással szemben ami könnyű fedezéknek minősült. Mivel én választottam az oldalt, elfoglaltam a pályán lévő hegyet amire egy osztag puskás, és egy nyílvető került. E mellé jött a másik nyílvető, az ironbreaker kocka a hősőkkel, az ágyú, és bal szélre egy kerítés mögé a másik puskás egység. Jézus középre állt a nagy közelharci kockájával, amit jobbról, balról támogatott egy-egy könnyűlovas, és egy-egy ogre kockával. A kezdeményezést én nyertem, de mivel még nem volt töltve az összes puska, ezért nagyvonalúan átengedtem Jézusnak.

1. kör, Zsoldos:
A két könnyűlovas csapat elindult teljes gőzzel előre. A bal szélen lévő ogrék megakadtak a kerítésben, a jobb szélen lévők viszont előrejöttek vagy 6”-et. A közelharci kocka az erdő szélénél leskelődött az egységeimre. Mágia fázisban az egyik tűzvarázsló (mindkettő az volt) kidobott egy ellenállhatatlan erejű tűzgolyót, ami rögtön meg is ölt vagy 2 puskás törpét. A lövési fázisban viszont valami pocsék dobásokat produkálva az ogrék nem tudtak veszteséget okozni.

1. kör, Törpe:
A gyro mozgott egyedül, és jól le is fújta a bal oldali könnyűlovas egységet. Akiket az utánna jövő puska sortűz ki is végzett. Az egyik nyílvető és az ágyú nem talált, de a másik nyílvető lelőtt 1 ogrét. A jobb szélen lévő puskások lelőttek 3 lovast, a maradék 2 meg elfutott.

2. kör, Zsoldos:
Gyülekezett a lovasság. A bal szélen lévő ogrék átmásztak a kerítésen, a jobb szélen lévők jöttek tovább előre. A testőr kocka bement az erdőbe. Lövési fázisban lelőttek az ogrék egy gépkezelőt a hegyen lévő nyílvetőből.

2. kör, Törpe:
A gyro bemozgott a testőrők mögé, és jól beléjük lőtt egyet. A veszteségek miatt ezek pánikba estek, és átszaladtak az erdő túlsó végére. A lövési fázisban a gyro lövésén kívűl még le tudtam teríteni egy darab ogrét, ami két nyílvetőtől, egy ágyútól, és 18 puskástól nem túl jó arány.

3. kör, Zsoldos:
A testőrség sikeresen gyülekezett. A bal szélen lévő ogrék megrohamozták a fekete lovagot, a jobb szélen lévők jöttek tovább előre. Közelharcban a 3 ogre nem tudja megverni a fekete lovagot, így annak minden végtagja megmaradt. Amúgy a játék végéig nem tudtak leszedni róla semmit sem.

3. kör, Törpe:
A gyro átrepült az erdőn, és oldalról lötte a gyalogos kockát. A bal szélen lévő puskások célpontjuk nem lévén alakzatrendezéssel fordultak egy 45°-ot a pálya közepe felé. A túloldalon mindenki lötte a megmaradt 2 ogrét, amiből egy le is hullik. Hát nem egy mesterlövész bandát hoztam, az itt kiderült.

4. kör, Zsoldos:
A maradék két könnyűlovas megrohamozta a gyrot, de az természetesen leverte őket. A jobb szélen lévő megmaradt ogre megrohamozta a hegyen lévő nyílvetőt, de kitartottak a kezelők 1 veszteség mellett is. A testőrség kisétált az erdő szélére, hogy a varázslók pozícióban legyenek, és egy ellenállhatatlan erejű tűzgolyóval le is szedett 3 tüzért az ágyú mellől.

4. kör, Törpe:
A gyro kis pozícionálás után lötte a gyalogságot, a jobb szélen lévő puskásokkal, és az ágyúval egyetemben. A hegyen lévő puskások szintén befordultak a pálya közepe felé. Az ironbreaker kocka meg nekiállt becserkészni a gyalogos kockáját az ellennek. Közelharcban a maradék ogre behentelte a nyílvetőm személyzetét.

5. kör, Zsoldos:
A paymaster egy zseniális húzással kirohamozott a testőr kockából, egyenesen az ágyúmra akinek a hős mérnöke 2 pisztolylövés után egy lándzsahegyen találta magát. Ezután a lovas egymaga overrunnal belecsattant a puskásaimba. A két varázsló is elhagyja a testőr kockát, az erdő szélén keresve menedéket. A maradék egy ogre ráfordult a másik nyílvetőmre roham céljából. Közelharcban a fekete lovag megtörte a bal szélen lévő 3 emberevőt akik futásnak eredtek.

5. kör, Törpe:
A gyroval rohamot jelentettem be a menekülő ogrek ellen, hátha beérem a 20” mozgással, de pár inch híján meguszták a dögök. A thán kivált az ironbreaker osztagból hogy felmentse a szorongatott nyílvetőt, míg a többiek masíroztak rendületlenül a maradék testőrök felé. A bal oldali puskásaim lelőtték az egyik varázslót, a jobb oldaliak meg megtörtek egy nyavajás lovastól, aki jól le is vágta mindet. Az ogre látva a thán közeledtét gyorsan megtörte a mérnököket, és üldözés néven meszire szaladt a törpe vezértől.

6. kör, Zsoldos:
Legnagyobb sajnálatomra sikerült gyülekeztetni Jézusnak a menekülő ogre-kat, így elúszott a 20-0. A maradék varázsló kijött az erdőből, hogy ne legyen a puskások tűzívében, de ezzel természetesen nem kerülhette el a sorsát.

6. kör, Törpe:
Az ironbreakerek egy rohammal megsemmisítették az összes testőrt, a puskások meg lelőtték az egyedülálló ogrét. A varázsló aki már szinte biztosra vehette a túlélést egy gyro gőzágyú, és a thán puskájának köszönhetően mégiscsak kilehelte a lelkét az utolsó pillanatban.


Epilógus:
Ezt a csatát 17-3 ra sikerült hoznom ebben a felállásban. Nem mondhatnám hogy túl szerencsés voltam a kockadobásban, de a további meccseket tekintve itt még nem is lehetett semmi okom panaszra. De persze ezt még ekkor nem tudtam.


Vissza a lap tetejére