Téli erdő készítése

Sokszor okoz gondot, főleg a nem skirmish alapú wargame-eknél, hogy az egységekkel hogyan mozogjunk úgy az erdőkben, hogy közben magát az erdőt nem mozdítjuk el, a fákat nem döntjük fel stb. Erre a problémára kínál megoldást az alábbi módszer, mellyel szép és praktikus erdőket lehet készíteni. Ezeknél az erdőknél ugyanis, ha egy egység elérne egy fát, azt egészen egyszerűen kivesszük és az egység mozoghat tovább. Amikor pedig túl van a fa helyén, akkor a fát vissza lehet rakni uyganoda, ahol volt. Rég óta szerettem volna valami téli témát készíteni, ezért a példában egy téli erdőt mutatok be. (A képekre kattintva azok megnyínak nagyban egy új ablakban.)

1. lépés:
Talán az egyik legnehezebb feladat a megfelelő alapanyag beszerzése volt. Sokáig jártam a természetet, míg sikerült a megfelelő ágacskákra találnom. Fontos, hogy ha lehet, már letört, száraz agat szedjünk össze, így a természetet nem károsítjuk, és a leendő fát sem kell szárítgatni. Próbáltam minél sűrűbb ágat találni. A bemutatott fákat csipkebogyó ágakból készítettem, de nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb. Jelenleg nem találtam jobbat.


2. lépés:
Ragasszunk egy 30 mm átmérőjű (nálam ez a méret lett a szabvány, természetesen ettől el lehet térni) fakötésű alátétre egy vékony műanyag lapot, hogy a középső furatot eltüntessük. A 30 mm külső átmérőjű fakötésű alátétet egyébként a 10-es fakötésű alátétnek hívják, de érdemes még a csavarboltban megméretni az átmérőt, mert van pár mm szórás a különböző sorozatok között.

3. lépés:
Ragasszuk fel a fát a műanyag lapra. Ennél a lépésnél ügyenjünk arra, hogy a fának a törzsét milyen hosszúra is akarjuk meghagyni és ha méretre vágtuk, akkor szépen reszelővel alakítsunk ki egy sík felületet a törzs végén, így könnyebb lesz a ragasztás. A fát egyébként nem feltétlenül kell pont az alátét közepére ragasztani. A képen bemutatott fa is asszimetrikus volt, az egyik irányba egy hosszabb ág nyúlt el, így a törzset kissé eltoltam a középponttól és így rögzítettem a műanyag lapon.

4. lépés:
Hagyományos módon (mint egy figuránál) díszítettem a talpat: először lefestettem Humbrol 110-essel a fa törzs körül az alátétet a műanyag lappal együtt. Az alátét oldalára is kentem a festékből, hogy ne a fémszín látszódjon. Száradás után PVA-t kentem a fa köré mindenhova és erre sima földet szórtam. Miután megszáradt, foltokban újra PVA került a földre, erre statikus műfüvet szórtam. Miután ez is megszáradt, jól bekentem újra PVA-val. Azért hagytam helyeket, ahol a föld kilógott és a műfű is látszódjon ki a ragasztó alól néhány helyen. Erre a ragasztó rétegre jött a szódabikarbóna. Az ágak tövébe és a vízszintes ágakra is kentem néhol ragasztót, arra is szórtam szódabikarbónát. A fa fejre állításával a felesleget lepotyogtattam róla.

5. lépés:
Ne nagyon hagyjuk, amíg a PVA megszárad, mert akkor összeesik a hótakaró. Tehát miután megvagyunk a havazással, lehet is lakkozni. Erre a célra én Very Well matt lakkot használok.

6. lépés:
Eddig csak a fáinkat készítettük el, most jöhet maga az erdő. Fogtam egy 2 mm-es karton lapot, ebből kivágtam egy amorf alakzatot, ez lett az erdő alapja. A széleit megpróbáltam szögben letörni szikével, hogy ne legyen olyan nagyon szögletes az alapja. Négy helyen OLFA körkivágóval kivágtam belőle kb. 31 mm-es köröket, majd az egészet ráragasztottam 1 mm-es stirol lapra. A stirol lapot körbevágtam a karton mentén. Nyílván aki kisebb, vagy nagyobb erdőt szeretne, az vághat több illetve kevesebb helyet is a fáknak. A körkivágóval 30 mm-es köröket vágtam ki egy mágnesfólia lapból, és ezeket a köröket beragasztgattam az alaplap lyukaiba.

7. lépés:
Az erdő alapját is díszítsük a hagyományos módon. Ugyanazokat a műveleteket hajtsuk végre, mint a 4. lépésnél. Mivel azonban itt nagyobb tér áll rendelkezésr, és Floormate-ből vágtam ki kisebb dombocskákat, azokat az alaplapra ragasztottam, hogy ne legyen teljesen sík az erdő alja. Mielőtt a havat is rászórtam volna, még felragasztottam egy fa törzset is. Az egyik ágacska nagyon hosszú lett volna, azt vágtam rövidebbre, és az így visszamaradt törzset most az alaplapra ragasztottam. Lehet még használni izlandi moszatot is, de a lényeg, hogy mindent egy kicsit fedjen be a hó is.

8. lépés:
Végül lakkozzuk le az erdő alapot is (matt lakkal), nehogy a hóréteg nagyon összeessen. Ha készen van, hagyjuk száradni jó pár órát, mert nem csak a lakknak kell megszáradnia, hanem a hó alatti PVA rétegnek is.


További képek: