Diecast modellek koszolása

Mostanában egyre több helyen lehet beszerezni úgynevezett diecast modelleket, melyek gyárilag összerakott, festett makettek. Minden ilyen makettről elmondható, hogy úgy néz ki, mintha most gördült volna ki a festőcsarnokból az adott jármű, és ez nem hat igazán jól egy wargame terepasztalon. A modelleket ezért célszerű valamilyen módon élethűbbé, leharcoltabbá tenni. Az alábbiakban bemutatott eljárások összefoglaló neve antikolás, melyet újabban vasúti modelleken is alkalmaznak. Én a példában az Amercom kiadó által megjelentetett Harcjárművek című magazin StuH 42-es modelljén mutatom be az antikolást. (A képekre kattintva azok megnyínak nagyban egy új ablakban.)

1. lépés:
A modellt mossuk le valamilyen zsíroldó szerrel. Én ezt folyékony szappannal teszem. Egy fültisztító pálcikára cseppentek belőle és áttörlöm vele a modellt. Utána a pálcika másik (száraz) végével szárazra törlöm. Nyílván nem lehet minden üregből kitörölni ezt hagyjuk megszáradni. Ez a lépés nagyon fontos, mert a sok tapogatástól a felületek zsírosak lehetnek és arra a festékek nem tapadnak megfelelően.


2. lépés:
Készítsünk fekete bemosót (10% PVA + 10% fekete akril festék + 80% víz). A bemosót ecsettel vigyük fel az összes felületre. A PVA ragasztónak köszönhetően a fekete szín be fog ülni a mélyedésekbe. Minél mélyebb annál inkább. Tehát szép fokozatos átmenetet kapunk árnyékoláshoz. Ha valahol nem lett szép a hatás, nyugodtan vissza lehet törölni. Nagyobb sík felületekről is visszatörölhetjük fültisztító pálcikával, vagy papírzsebkendővel is akár. Hagyjuk száradni a modellt. Ha valahol nem lett elég sötét, akkor mossuk be többször. Figyelem! A bemosástól a felület minden esetben sötétedni fog!

3. lépés:
A lövegek csövei általában kormolódnak a visszacsapódó füst és korom miatt. Ez fekete lerakódásként jelenik meg a csőszájfék körül és mögött, illetve a cső végén. Ha a modellen ez nincs gyárilag megjelenítve, vagy túl kicsinek tűnik, akkor nyugodtan fessük rá híg matt fekete festékkel. A kormolódás határvonalát a fent említett fekete bemosóval lehet élethűbbé tenni.


4. lépés:
Az élek koptatására a legegyszerűbb módszer, ha grafit ceruzával kihúzzuk őket. Vegyünk elő egy grafit ceruzát és az élekre merőlegesen tartva (tehát nem a hegyével, mert az úgy is el fog csúszni, hanem a hegy oldalával) párszor húzzuk végig az éleken. Ez a módszer szép kopott éleket fog eredményezni.5. lépés:
Ha lakkozni szeretnénk a modellünket, akkor azt most tegyük meg, lehetőleg matt lakkal.

6. lépés:
A futómű elég gyakran van kitéve korrodáló hatásnak, ezért a kerekek környékén célszerű rozsdát imitálni. Én erre pasztellkrétaport szoktam használni. A pasztellkrétát lereszelem és ez így kapott finom pigmentport ecsettel hordom fel a felületre. Megjegyzendő, hogy ez után a művelet után már nem érdemes pl. lakkozni (spray-vel), mert az a pigmentpor nagy részét le fogja fújni. A por szépen beül egyébként a résekbe, furatokba. Sok tapogatás után a felesleges helyekről majd letörlődik, de a lényeges helyeken megmarad.


És végezetül egy “előtte-utána” kép egy 1/76-os Fordson traktorról: